Gå til sidens hovedinnhold

Her kommer uværet

Artikkelen er over 5 år gammel

OBS-varsel for samtlige fylker i Nord-Norge.

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for alle de tre nordligste fylkene. Årsaken er et voldsomt uvær som kommer inn over kysten allerede i kveld, første juledag.

Fra natt til lørdag ventes det lokalt kraftige vindkast i Lofoten og Vesterålen. Vindkast mellom 25-30 m/s ventes.

I resten av Nordland kan det komme perioder med liten storm, melder yr.no.

Fredag ventes det også høy vannstand Nord-Trøndelag og til og med Finnmark, beregnet 50-60 centimeter over høyden i oppgitt tidevanstabell.

Nedenfor kan du følge med om trafikken i Nordland rammes av uværet.

Hele Nord-Norge

I sentrale deler av Tromsø kan det komme mellom 15-20 centimeter snø det neste døgnet.

- Vinden dreier nordvest og øker til sterk kuling i kveld. I løpet av natta kan det bli liten storm. Hele andre juledag blir preget av mye vind og kraftige snøbyger, sier vakthavende meteorolog Justina Wodziczko ved Værvarslinga for Nord-Norge til Nordlys.

Kun Finnmarksvidda slipper unna det verste været. I Lofoten og Vesterålen skal det blåse spesielt kraftig, med full til sterk storm i kastende.

- Den sterkeste vinden kommer trolig på formiddagen andre juledag, sier Wodziczko til Nordlys.

Meteorologen understreker at det blir dårlige kjøreforhold over hele Nord-Norge det neste døgnet.

For dem som skal reise hjem fra juleferie eller på julebesøk andre juledag har hun følgende råd:

- Vurder om det er mulig å reise enten i dag eller søndag. Dette gjelder kanskje spesielt for dem som tenker å reise fra Lofoten/Vesterålen til Tromsø. Fra søndag ettermiddag vil været bli bedre, sier Wodziczko.

Og som om ikke dette var nok, så kan det faktisk bli enda verre det neste døgnet.

- Vi har akkurat den typen værsituasjon i to dager fremover som skaper potensiale for polare lavtrykk. Det ser ut som at det er i ferd med å oppstå et polart lavtrykk utenfor Spitsbergen, men det vil trolig ikke nå land. Men det kan oppstå flere, uten at vi vet noe om det nå, sier Wodziczko.

Søndag ettermiddag roer det seg ned i hele landsdelen.

- Hvis noen har fått seg nye ski til jul, så ser det fint ut utover søndagen. Da blir det oppholdsvær og mindre vind, sier meteorologen.

Stor snøskredfare

Men, hun kommer med følgende advarsel:

- Grunnet store mengder nysnø og sterk vind kan det bli stor snøskredfare. Det kan fort bli farlig, så folk må være forsiktige, sier Wodziczko.

Varsom.no har allerede oppgradert sitt snøskredvarsel for Tromsø-regionen og store deler av Nord-Norge til faregrad 3. Dette er som kjent den «farligste» faregraden, fordi folk oppfatter det som å være midt på treet mellom gradene 1 og 5.

De fleste skred som rammer folk i fjellet går på faregrad 3, fordi været som regel er så dårlig når det er varslet faregrad 4 og 5 at det uansett er uaktuelt å oppholde seg i fjellet.

Kommentarer til denne saken