Vafler eller boller?

Anders Berglundhaugen, Aleksander Ramberg, Linda Storholm, Siri Gulliksen, Sofie Braseth, Stian Høgland og Kirsti Kringstad.

Anders Berglundhaugen, Aleksander Ramberg, Linda Storholm, Siri Gulliksen, Sofie Braseth, Stian Høgland og Kirsti Kringstad. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

ANs yngste journalister om valget.

DEL

Leder I dagens avis har sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen overlatt lederplassen til sju av de yngste journalistene i AN-redaksjonen. Lederen handler om stortingsvalget, og du finner den i valgdagens avis på side 2.

– Jeg ville stemt på Venstre for de har så gode vafler.

Sitatet er hentet fra en seksåring ved forrige stortingsvalg. Nå er seksåringen blitt ti. Men smaken av, og minnet om, venstrevaflene sitter ennå.

Heldigvis har verken seks- eller tiåringer stemmerett. Og forhåpentligvis ser dere yngste velgere forbi både venstrevafler og Erna-boller når dere i dag går til valgurnene. For det gjør dere vel?

Avisa Nordland har forsøkt å levere en valgdekning som appellerer like så mye til de yngste velgerne som de eldre. Vi har vært en del av det nasjonale prosjektet «Min stemme 2013», som har hatt til mål å gi lyd til de 314.000 tause stemmene ved forrige stortingsvalg i 2009.

I løpet av de siste ukene har AN-journalistene snakket med unge velgere hver eneste dag. Enkelte sier de ikke stemmer fordi de ikke føler partiene fokuserer på saker som angår dem. Andre svarer at de har vanskeligheter med å finne et parti de er enig med i alt.

La oss få sitere statsminister Jens Stoltenberg på én ting:

– Leter du etter et parti du er enig med i absolutt alt, blir du med stor sannsynlighet sittende evig partiløs.

For intet parti er perfekt, men det betyr ikke at du er fritatt fra din samfunnsplikt. Faktum er at det er enklere enn noen gang å finne «ditt» parti. Du trenger ikke engang å tråle partiprogram opp og partiprogram ned lenger. Det finnes utallige nettbaserte valgbarometer som gir deg en pekepinn på en-to-tre.

Er det enkeltsaker, som for eksempel asylpolitikk, som ligger ditt hjerte nærmest??Da kan vi tipse om at interesseorganisasjonen Noas, som jobber med asylsøkeres rettigheter, har ranket partiene med terningkast. Er dyrevelferd viktigst, har Dyrevernalliansen og Noah har finlest partienes politiske programmer og vurdert hvem som bryr seg mest om dyra. Det samme har Norsk Psykologforening rundt temaet psykiske lidelser. Og det finnes utvilsomt lignende tiltak hos andre organisasjoner og med andre temaer også. Det er så lett som det kan få blitt. Latskap ingen hindring. Tidsklemma ingen unnskyldning.

Videre vil vi oppfordre på det sterkeste å styre unna «Jens eller Erna-spørsmålet». Etter vår mening er det vel så viktig, om ikke viktigere, å stemme fram partier som kan påvirke politikken som føres, uavhengig av hvem som fra i morgen av tituleres herr eller fru statsminister. Det et dette som er så bra med demokratiet. Jo flere løse kanoner som kan utfordre det tradisjonelle tankesettet i en regjering, jo bedre. Jo flere som tør å tenke utenfor boksen, jo flere løsninger vil komme på bordet.

Men det avhenger av at du og jeg og nabokjerrringa reiser oss fra godstolen og setter kursen for valglokalene i dag. Det er nå det gjelder. Og nei, å stemme blankt er ikke godt nok. Da er et bedre å stemme på et lite parti som kan rokke ved maktfordelingen. Eller Ernas «andre boller» eller vaffelpartiet. En ting et i hvert fall sikkert: Blir du hjemmesitter, mister du retten til å klage den dagen noe som faktisk angår deg står på agendaen eller når du mener urett skjer. Og den dagen kan vi garantere kommer.

I valgkampens opptakt uttalte en valgforsker til AN:

– Hva de unge svarer i meningsmålingene, spiller liten rolle. Det vil høyst sannsynlig bli hjemmesittere uansett.

La oss bevise at valgforskeren tar feil. La oss skape overskrifter som det fylket med høyest valgdeltakelse blant unge. Er du med? Godt valg!

Artikkeltags