Gå til sidens hovedinnhold

Utsatt for blind vold for 16 år siden - livet ble aldri det samme

Artikkelen er over 9 år gammel

Servitør ble skallet ned på jobb.

Hun ble utsatt for blind vold av en restaurantgjest på Finnsnes for 16 år siden, og livet hennes ble aldri det samme igjen, skriver Nordlys.

Nå forbereder kvinnen seg på en ny kamp for å få yrkesskadeerstatning etter den skjebnesvangre hendelsen en desemberkveld på Finnsnes i 1996. Hun var servitør på et julebord, og kom i skuddlinjen da en av gjestene slo seg vrang.

Under forsøket på å få den rabiate mannen ut av lokalet tok han tak i skjortekragen hennes, bøyde seg bakover og skallet henne ned.

Alt gikk i svart for henne. Seinere våknet hun på bakrommet med to brukne tenner, brudd på kjevebeinet, hjernerystelse og nakkeskade. Siden har hun slitt med smerter i hodet, nakken og ryggen.

- Hendelsen har langt på vei formet livet hennes, sier hennes advokat Andreas Larsen.

- Beundringsverdig innsats

Hun måtte avbryte sine høyskolestudier etter voldshendelsen, men har nektet å sette seg ned med hendene i fanget. I?stedet har hun forsøkt mange forskjellige jobber for å holde seg i arbeidslivet.

- Hun har hatt det vanskelig, men vist et beundringsverdig mot. Hun har ønsket å jobbe fullt ut på linje med andre i samfunnet, men nå har hun dessverre fått så store plager at hun måtte si stopp. Det er ikke lenger helsemessig forsvarlig å jobbe i full stilling, sier Larsen.

Kvinnen ønsker selv ikke å stå fram, og finner det svært belastende ikke å være i full stilling når skadene ikke vises på henne.

Krever 1,3 millioner

Fire år etter voldsepisoden fikk hun utbetalt et engangsbeløp på 100.000 kroner i erstatning etter et forlik med forsikringsselskapet, men til vinteren blir det en ny runde i retten.

- Vi krever ytterligere yrkesskadeerstatning på om lag 1,3 millioner kroner fordi helseplagene hennes har forverret seg etter at forliket ble inngått, sier Larsen.

En del av beløpet gjelder beregnet inntektstap i årene etterpå.

- Dette kravet ville ha blitt minst dobbelt så stort om hun ikke hadde jobbet noe. Sånn sett har hun indirekte spart forsikringsselskapet for store penger ved å stå på så lenge hun har klart, og det skal hun ikke straffes for, sier Andreas Larsen.

En spesiell sak

Forsikringsselskapet mener på sin side at det ikke er bevist årsakssammenheng mellom den gamle voldsepisoden og plagene hennes i dag, og at erstatningen også er avgjort tidligere gjennom forlik og ikke kan tas opp på nytt nå. Advokat Larsen er ikke enig i denne vurderingen.

- Et av spørsmålene retten skal ta stilling til er om yrkesskadeforskriften § 5-1 avskjærer muligheten for å kreve saken gjenopptatt. Her må retten vurdere et nokså særskilt tilfelle av såkalt regelkollisjon der yrkesskadeforskriften kan være i strid med lovbestemmelser i både avtaleloven og skadeerstatningsloven. Her mener vi at lovbestemmelsene må gå foran, slik at saken kan gjenopptas. I?motsatt fall vil den være foreldet. Juridisk sett er saken derfor helt spesiell og vil helt klart kunne få betydning også for liknende sakstilfeller, avslutter Larsen.

Hun har ønsket å jobbe fullt ut på linje med andre i samfunnet, men nå har hun dessverre fått så store plager at hun måtte si stopp.