Gå til sidens hovedinnhold

Upps! Mesta skulle bare klippe gresset

Artikkelen er over 7 år gammel

De brakk Nord-Norges største bautastein.

Mesta brakk Nord-Norges største bautastein

Mandag kveld ble Langsteinen på Engeløya i Steigen knekt i to biter etter at en kantklipper fra Mesta veltet steinen.

Bautaen stammer fra yngre jernalder, og var den største bautasteinen i hele Nord-Norge. Steinen tilhører et gravfelt fra jernalderen, cirka 500 før Kristus - 1000 etter Kristus.

- Det at den ligger ødelagt er helt forferdelig. Den har stått der i lange tider, og har inskripsjoner fra middelalderen, sier kulturvernsjef Egil Murud i Nordland fylkeskommune.

- Tragedie

Han forteller at fylkeskommunen har bedt om bistand fra politiet for å sikre stedet, slik at "ingen prøver å hjelpe steinen på plass".

- Vi skal opp tirsdag i neste uke for å se på steinen. Hva som skal gjøres nå må fagfolk hos oss og Tromsø museum ta stilling til. Dette er rett og slett en tragedie, konkluderer Murud.

Kulturhistorie

Paul Fortun har bodd på Engeløya i to måneder, og hørte om bauta-veltet på jobb. Han kjørte straks til området for å se den knekte bautaen.

- Det er tragisk og trist. Lokalbefolkningen er lei sei for at den er knekt. Den er et merke for Engeløya, og en viktig del av kulturhistorien her, sier Fortun, som sier at hendelsen allerede er en "snakkis" i Steigen.

- Sterkt beklagelig

Det er Statens vegvesen som er byggherre for vedlikeholdskontrakten i området. Byggeleder Jan-Erik Stenmark i Statens vegvesen beklager det som har hendt.

- Det er sterkt beklagelig. Området er beskrevet i kontrakten, men uhell kan skje. Det er en trist sak. Mesta gjør en god gjerning, så skjer dette. Vi får håpe Nordland fylkeskommune har gode forslag for hvordan man skal reise den igjen, sier han.

Kom borti bautaen

Stenmark sier at uhellet skjedde under kantslått.

- Maskinen eller aggregatet har kommet borti bautaen slik at den veltet over, sier han.

Mesta og Statens vegvesen har vært i kontakt med Nordland fylkeskommune.

- Hva som har kommet ut av dialogen, vet jeg ikke ennå, sier han.

Kommentarer til denne saken