Ungdommen drukner i gjeld

Ida Kristine Hadeland og Ingrid Berg har god kontroll på sin personlige økonomi. Det er det dessverre ikke all unge voksne i Nordland som har. De siste tallene viser at over 1.500 mellom 18 og 26 har inkassogjeld.

Ida Kristine Hadeland og Ingrid Berg har god kontroll på sin personlige økonomi. Det er det dessverre ikke all unge voksne i Nordland som har. De siste tallene viser at over 1.500 mellom 18 og 26 har inkassogjeld. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Nordlandsungdom blant verstingene.

DEL

– Rystende at mange mangler kunnskap, mener Ingrid (19) og Ida (22).

Ungdom mellom 19 og 26 år skylder til sammen over 1 milliard i inkassogjeld på landsbasis.

I Nordland er det 1.553 personer i aldersgruppen som skylder penger. Summen er på 40.158 160 viser analysen som inkassobyrået Intrum justitia gjorde i februar i år.

– Jeg synes det er innmari trist at så mange starter voksenlivet med å skaffe seg gjeld. Det begynner med gebyrer som blir til betalingsanmerkninger. Dette setter stoppere for å leve et godt liv, sier Jan W. Græsvik, seniorrådgiver i Intrum justitia.

Lite kunnskap

Græsvik sier at det ikke trenger å være snakk om store summer per person.

– Likevel er det vanskelig å betjene gjelden, og dessverre er dette ofte bare starten på en snøball som ruller og ruller. For eksempel vil det være vanskelig for en ungdom med gjeld å komme seg på leiemarkedet. Mange huseiere sjekker om mulige leietakere har gjeld. Dette kan utestenge dem som har satt seg selv i knipa, sier Græsvik, som nå har lyst til at personlig økonomi skal bli en del av skoleverket.

– Det er viktig at ungdommen er forberedt på hva som venter dem. Mange gjeldsslaver satte seg selv i gjeld på grunn av for lite kunnskap, sier Græsvik.

Lært av foreldre

Ingrid Berg og Ida Kristine Handegård er henholdsvis 19 og 22 år. De synes det er rystende at mange på deres alder har satt seg selv i gjeld.

– Jeg er glad for at jeg har foreldre som har lært meg mye opp gjennom årene. De har alltid vært flinke med å forklare at en ikke kan bruke mer penger enn en har, sier Handegård.

Både hun og venninna føler at de har mye kunnskap om personlig økonomi.

– Jeg har lært mest av foreldrene mine. Resten har jeg lært på tv, for eksempel gjennom «Luksusfellen», sier Berg.

På skolen har de derimot ikke lært stort.

– Jeg synes det bør gjøres noe i skolen. Det er tydelig at unge har mye å lære, mener Handegård.

Godt forberedt

Berg er på sin side litt skeptisk.

– Jeg ser for meg at det blir større forskjeller mellom elevene – mellom de som har mye penger og de som har lite, sier hun, og legger til at det er tabu å ha inkassogjeld og dårlig økonomi som ung voksen.

– De som står i gjeld snakker neppe åpent om det med venner. Inkassogjeld er absolutt tabu, sier 19-åringen.

I høst flytter hun til Oslo for å studere. Da begynner voksenlivet for alvor.

– Jeg har tenkt mye på at det nå er alvor, og har vurdert å skaffe meg kredittkort en stund.

Sparepenger

Hun har også grovregnet på hvordan hun skal få økonomien til å gå rundt som student.

– Jeg har et godt utgangspunkt med sparepenger. Jeg føler meg godt forberedt på voksenlivet, sier Berg.

Handegård har heller ikke skaffet seg kredittkort ennå, selv om mange av tilbyderne kommer med fristelser.

– Jeg bruker heller sparekontoen min som en lånekonto. Hvis det dukker opp uforutsette utgifter, tar jeg derfra. Jeg er flink til å betale tilbake, sier hun.

Artikkeltags