– Ulykken er en vekker for mange

Vanlig. Jonas Straamyr (t.v.) og Henrik Heitmann ser ikke sjelden syklister som henger etter mopeder, og mopeder med passasjerer over grensa på 12 år. Foto: Trude Landstad

Vanlig. Jonas Straamyr (t.v.) og Henrik Heitmann ser ikke sjelden syklister som henger etter mopeder, og mopeder med passasjerer over grensa på 12 år. Foto: Trude Landstad

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

– Jeg håper ulykken på Løp får folk til å være mer forsiktige, sier Henrik Heitmann (18).

DEL

Fredag kveld fikk ei 15-årig jente alvorlige hodeskader etter ha hengt etter en moped. Hun var på sykkel og hang etter en moped like ved Løp Hovedgård på Nordsida i Bodø da hun falt av.

Både Henrik Heitmann og kameraten Jonas Straamyr (17) har kjørt moped siden de fylte 16. De lar ikke noen henge på.

– Også fordi jeg ikke vil ha skraper på sykkelen, sier Jonas.

Drahjelp

Men de mener begge at det er nokså vanlig å gi venner på sykkel drahjelp.

– Særlig i oppoverbakker og på vei hjem fra skolen, sier Henrik.

Vanlig er det også å ta på passasjerer som er eldre enn grensa på 12 år. Å kjøre moped med og uten passasjer er to forskjellige ting, sier de to.

– Jeg har kjørt med barn bakpå. Selv om de ikke er så tunge, er det helt annerledes enn å kjøre alene. Og det sånt som vi ikke har fått noen opplæring i, sier Jonas.

Lærepenge

Ulykken på Løp blir pratet om blant ungdommene. Jonas og Henrik tror den vil gjøre folk mer forsiktige. Jonas har selv opplevd hvor fort det kan gå galt i trafikken. I fjor var han passasjer da en bil med ni ungdommer kolliderte i Rønvik.

– Ingen ble skadet i kollisjonen, men en sånn opplevelse lærer man mye av. Jeg selv kjører mer forsiktig nå.

Passasjerer

En kvinne i Løpsmark henvendte seg til Avisa Nordland fredag – før ulykken – for å gjøre oppmerksom på uforsvarlig mopedkjøring.

– Jeg ser mange som kjører opp og ned til skolen med passasjerer uten hjelm. Flere kjører fort og ofte ser de se ikke for, sier kvinnen. Hun ønsker ikke navnet sitt i avisa fordi hun i ettertid tenker at hun burde ha varslet politiet straks hun så dette.

– Det virker på meg som det er blitt flere som kjører moped, og særlig nå i finværet har det vært mye kjøring med passasjerer. Jeg har ikke sette noen med sykkel hengende på, sier hun.

Fortsatt alvorlig for jente (15)

Ved Universitetssykehuset i Nordland ble det i går kveld opplyst at tilstanden til den 15 år gamle jenta som ble skadet fredag, fortsatt er alvorlig og stabil.

Artikkeltags