Gå til sidens hovedinnhold

Journalistene som gravde fram Tysfjord-saken får pris

Artikkelen er over 3 år gammel

Journalistene som gravde fram Tysfjord-saken, får Fritt Ords pris. De fire er Harald Amdal, Eirik Linaker Berglund, Thor Harald Henriksen og Kenneth Hætta.

– Saken er et spesielt godt eksempel på omfattende, undersøkende journalistikk med store samfunnsmessige følger. Den kan være en inspirasjon i en mediesituasjon der norske redaksjoner strever med å prioritere store og krevende prosjekter, sier Stiftelsen Fritt Ords styreleder Grete Brochmann.

Lørdag 11. juni 2016 fortalte 11 personer i dokumentarreportasjen «Den mørke hemmeligheten» i VG om en flere tiår lang overgrepskultur i Tysfjord i Nordland.

Frilansjournalistene Harald Amdal og Kenneth Hætta arbeidet med saken i en masteroppgave ved Høgskulen i Volda, før de tok kontakt med VG i 2014, og Eirik Linaker Berglund og Thor Harald Henriksen ved VGs Tromsø-kontor gikk inn i saken. De fire arbeidet videre med saken i nesten to år.

Etter publiseringen ble det raskt satt i gang etterforskning, og over 150 overgrepssaker er avdekket, med over 80 fornærmede og 90 mistenkte. Ofrene var fra 4 til 75 år gamle, de mistenkte fra 10 til 80 år. Overgrepene fant sted mellom 1953 og august 2017. Fra desember 2017 har dommene begynt å komme i rettsvesenet, med lange fengselsstraffer.

Deler av Tysfjord-saken var kjent i offentligheten et tiår før journaliststudentenes og VGs omfattende og systematiske innsats, men ble i liten grad fulgt opp lokalt eller nasjonalt. Det ble stille.

– Slik kunne det ha fortsatt også denne gang – hvis ikke prismottakerne hadde fastholdt sin forpliktelse overfor undersøkende journalistikk, heter det i pressemeldingen.

Fritt Ords Pris er på 400 000 kroner. I tillegg mottar prisvinnerne Fritt Ord-statuetten, signert Nils Aas. Prisutdelingen finner sted onsdag 2. mai i Den Norske Opera & Ballett i Oslo.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.