Gå til sidens hovedinnhold

Truls Svendsen ante ikke hva han ville i livet. Én mann endret alt

Truls Svendsen satt og stirret i veggen på en forelesningssal på BI. Men da en ung og hittil ukjent mann kom inn i forelesningssalen med et dristig forslag, ble det starten på et helt nytt liv.

Artikkelen er over 3 år gammel

(Nettavisen/Side3): - Jeg leser ofte kommentarfeltene! Jeg synes faktisk det er ganske morsomt, sier Truls Svendsen (45) og ler.

Side3 møter komikeren i moderne lokaler hos selskapet hans Plan B langs Akerselva. Selv om 45-åringen til stadig forsøker å understreke at han er mer vrang og hissig enn hva TV-skjermen viser, er det vanskelig å tro han da latteren sitter løst bak hvert eneste svar.

Siden den spede TV-starten i 2005 har tromsøværing blitt en (for det meste) elsket mann av det norske folk. Til Side3 forteller 45-åringen at han ikke lar seg påvirke av dem som mener han er oppbrukt.

- Det er vel standardkommentarfeltet på nett - «han er oppbrukt». Men det gjør meg ingenting. Folk får mene det om de vil, men det viser jo bare at det er viktig å gjøre nye prosjekter hele tiden. Uansett er det aller meste som skrives positivt.

- Hva er det verste du har lest om deg selv?

- Ingenting ille, for det går ikke inn på meg. Kanskje da jeg startet i 2005 og var fersk, men ikke nå, forklarer komikeren.

For fersk er han ikke lenger. Siden TV-starten har Svendsen spyttet ut den ene suksessen etter den andre; «Kroppen», «E6 - en reise i nordmenns hverdag» og «Tjukken og Lillemor» for å nevne noen. Og da har vi ikke en gang nevnt alle de minneverdige TV-stuntene i «Senkveld».

Nå er Truls Svendsen tilbake på skjermen. Denne gangen har tromsøværingen med seg hva han omtaler som en «drømmemakker», Norges kanskje mest kjente kokk gjennom historien: Eyvind Hellstrøm.

Sammen har de laget mat - og reiseprogrammet «Truls à la Hellstrøm» for TV 2.

- Kort fortalt har jeg reist verden rundt med Eyvind Hellstrøm, spist og drukket i et håp om å bli en mesterkokk. Det har vært fantastisk for meg å kunne reise rundt med han. Eyvind har jo faktisk peiling -  tro det eller ei, sier komikeren med glimt i øyet.

- Og så har jeg fått masse kjeft - selvfølgelig, legger han til lattermildt.

 

TV-stjerne ved en tilfeldighet

Historien om Truls Svendsen og hans TV-karriere starter som så mye annet her i verden: Ved en tilfeldighet. Svendsen er født og oppvokst i Tromsø, men flyttet til til Oslo på 1990-tallet.

Han startet på Handelshøyskolen BI og studerte for å bli eiendomsmegler, en utdannelse han har fullført, selv om det har blitt lite eiendomssalg opp igjennom.

«Jeg har vel enda til gode å leie ut en hytte», som han sier.

Det var nemlig ikke eiendomsmegler unge Svendsen skulle bli. Komikeren innrømmer glatt at studievalget ble tatt på grunn av lengden på utdanningsløpet. Mens alle de andre retningene på BI var treårig, ble en eiendomsmegler på kun to.

- Jeg var jo opprinnelig en skrankemann hos Braathens ute på Fornebu. Med en mor i SAS og far i Braathens, var jeg dømt inn i bransjen. Haha. Men jeg følte jeg måtte ha meg en ordentlig utdannelse og startet på BI.

- Takk gud for at Harald Rønneberg en dag dukket opp i forelesningssalen, smiler Svendsen.

For det er nettopp i øyeblikket da den da ukjente Harald Rønneberg spør om noen kunne tenke seg å være med på høgskolens revy, at ja-mannen Svendsen rekker opp hånden.

- Uten scene - eller revyerfaring strakte jeg armen i været. Tenk, alt jeg driver med i dag er takket være at jeg tok den sjansen, sier han filosofisk.

Rønneberg og Svendsen ble raskt gode venner. Felles humor hadde de og. Sammen startet de å skrive sketsjer og leide seg ut som underholdning til firmafester og julebord. For 1500 kroner kunne norske bedriftsansatte oppleve duoen på nært hold.

- Senere grunnla vi Plan B Management, som er dette her i dag, mimrer Svendsen og slår ut med armene i møterommet i selskapets lokaler.

Siden oppstarten på begynnelsen av 2000-tallet har Plan B omsatt for flere titalls millioner. Foruten å være managere for flere av de største profilene i Norge, produserer selskapet TV og leverer kommunikasjons-tjenester.

 

Men i begynnelsen var ikke planen at Svendsen selv skulle på TV. Han tok seg heller av managerjobben og styrte karrieren til personer som Solveig Kloppen, Kristian Ødegård og Thomas Numme. Men etter Rønneberg og Numme gjorde stor suksess med «Idol», ble duoen tilbudt «Senkveld». Å produsere 50 minutter med TV-underholdning hver uke er ingen enkel oppgave. De trengte hjelp med å fylle opp minuttene.

- Så gutta spurte om jeg kunne tenke meg å bidra med litt småstunt. Etter det bare ballet det på seg.

Etter noen meget minneverdige innslag, blant annet noen hysteriske intervjuer med en rekke Hollywood-kjendiser, var det i 2008 Svendsen virkelig skulle skrive seg inn i moderne, norsk TV-historie. På premieren av James Bond-filmen «Quantum of Solace», kom gjengen opp med ideen om at Svendsen skulle servere Bonds signatur-drink, Vodka martini, til kjendiser på rød løper. «Problemet» var bare at for hver drink han serverte, tok han en selv.

Det ble mildt sagt fuktig.

Komikeren måtte bli båret hjem og innslaget ble en snakkis ved kaffemaskinen på arbeidsplasser over hele landet. VG klinte til med forsideoppslaget «TV 2-stunt endte i flatfyll» akkompagnert med et bilde av en sovende Truls under bordet utenfor Colosseum kino.

 - Jeg drakk jo 11-12 martinier på en halvtime. Om folk trodde jeg var overrasket over å bli så full, er det bare tull. Jeg var meget forberedt på det. Heldigvis blir jeg ikke slem når jeg drikker, bare enda gladere, smiler Svendsen.

- Forside i VG. Hva tenkte du da?

- Det første jeg tenkte var «så gøy at vi har fått presse på sketsjen vi laget». Men først da det begynte å renne inn tekstmeldinger fra venner og familie om at de støttet meg uansett, begynte jeg å bli bekymret. Og enda var det seks dager til vi fikk vist klippet på TV. Jeg følte litt på blikkene fra folk som trodde at det var et arbeidsuhell, men vi skulle lage humor på det, understreker Svendsen.

Helt skandale ble det ikke. Noen måneder senere ble stuntet stemt frem som årets TV-øyeblikk under Gullruten.

- Vet du hva som var på andreplass? Innsettelsen av Barack Obama. Hallo, jeg har jo slått Obama, ler komikeren.

Med stigende popularitet strømmet tilbudene inn, men til Side3 forteller Svendsen at han aldri hadde noen ambisjon om å bli TV-ansikt.

- På et tidspunkt ble jeg spurt av produksjonsselskapet Monster om jeg ville være programleder for NRK-programmet «Kroppen», men jeg takket nei. Jeg hadde ikke noen ambisjon om å være på TV eller være programleder. De overtalte meg uansett til en audition. Til slutt var vi fire igjen og de spurte meg om jeg ville ha jobben. Da var det bare å hoppe på. Men som du ser, alt er veldig tilfeldig. Jeg har ingen utdannelse innen TV. Jeg har bare spilt på udugelighet gjennom hele karrieren, sier Svendsen - og bryter på ny ut i en latterkule.

- Har du alltid vært en moromann?

- Jeg har alltid tullet og tøyset mye i egen kompisgjeng, men jeg var aldri med i revy eller noe sånt. For min del hadde jeg mye flaks i dette med Harald. At de to fikk «Senkveld» og dro med meg, Svendsen tygger litt på det og legger til:

- Det er sikkert mange andre som kunne gjort det bedre enn meg, så jeg føler meg veldig privilegert over karrieren min. Jeg kunne nå enda stått og ropt opp «nå er det klart for ombordstigning», for megler hadde jeg neppe blitt, humrer 45-åringen.

 

- Ikke så glad i kjendiser som synes synd på seg selv

TV-suksessen til Truls har også gjort han til en ettertraktet mann utenfor kamera. Med en TV-stil som er like jovial som Marius-genser og brunost, blir man fort en populær mann folk har lav terskel for å oppsøke.

- Jeg får i snitt en forespørsel om dagen om jeg kan stille opp i videohilser til personer som gifter seg, konfirmasjoner eller bursdager. I begynnelsen stilte jeg opp, men jeg har rett og slett ikke tid til å gjøre alle til lags, forteller han.

- Problemet er jo at for hver video jeg gjør, så er det 20 til 200 personer som er i det selskapet og som får samme idé. For hver video jeg lager kommer det inn to forespørsler. Det ble vanskelig å gi alle det de ville ha, så jeg har måtte starte å si nei.

Forslaget om at han bare kan lage en standardvideo som alle får, blir blankt avvist.

- Det må jo være litt personlig! Gjøre litt undersøkelser, så det blir festlig.

- Er det masete med slike ting?

- Nei, herregud, man må jo prøve å levere så godt man klarer! Det er jo folk der ute som er mitt publikum og som gjør at jeg kan leve av dette, så det må man gi tilbake på. Men det er klart, klokka 02.30 på natta på byen er det ikke alltid like gøy. Da kan jeg være litt streng, men jeg prøver å gjøre det litt ryddig. Spør folk meg på gata på vanlige tidspunkter, så stiller jeg opp.

At Svendsen er en populær mann er det ingen tvil om. Han har vært nominert og vunnet årets publikumspris under Gullruten to ganger og har vært nominert som årets programleder en rekke ganger. I 2011 vant programmet «Svendsen om Hansen og Jensen» prisen for beste magasin - og livsstilsprogram.

- Publikumspriser, Gullruten og TV-suksesser. Du er en populær mann ...

- Huff, ikke si slikt. Jeg får helt vondt inni meg, sier Svendsen forlegent.

- Føler du et press for å være Norges blideste fyr?

- Nei, ikke i det hele tatt – det bryr jeg meg faktisk ikke om. Det har bare blitt en sånn greie at jeg er så blid hele tiden, men det er ikke en bevisst strategi fra min side. Men jeg synes det er utrolig hyggelig å få det stempelet og er glad i å lage TV som vi lager. Det er trivelig å være trivelig mot folk. Men jeg kjefter vel så mye på Eyvind Hellstrøm eller Cecilie Skog om det trengs. Haha. Jeg tror nøkkelen til suksessen er ikke hyggelig og jovial, men ærlig. Det er det viktigste på TV.

- Hvordan vil du beskrive deg selv da?

- Ærlig og ...

45-åringen drar på det.

- Huff, jeg hater slike ting. Ærlig og lojal... Og litt vekslende i humøret. Har vi et ord for det? Haha. Det er nok en liten på-knapp når jeg er på TV, spesielt med det trivelige, for det er jeg ikke alltid. Det tror jeg bare hadde vært slitsomt. Og så er jeg en fyr som ikke klarer å holde kjeft dersom noe plager meg. Da sier jeg ifra.

- Noe i det nordnorske lynnet som styrer kjeften?

- Kanskje. Jeg har litt problemer med den stereotypen av folk. Uansett hvor man er, sier folk «vi er best». I Nord-Norge er det så sykt mye hyggelige folk, men det er også så noen idioter. Her nede i sør er det sykt mange hyggelige folk, men det er også noen idioter. Det å være idiot er ikke basert på geografi. Det samme er det med humor: Du finner morsomme og umorsomme folk over alt - litt sånne som meg. Det der med geografi og stereotyper – man finner idioter over alt, ler Svendsen.

- Men for guds skyld, ikke la det bli overskriften, skyter 45-åringen inn.

- Ingen slibrige tilbud

Med popularitet på TV, følger også medias oppmerksomhet. Svendsen liker ikke å prate om privatlivet. Siden et samlivsbrudd som ble mye omtalt i pressen i 2009, har tromsøværingen vært unnvikende når det kommer til spørsmål om kjærlighetslivet.

- Kanskje det verste jeg vet med å bli intervjuet er desken og disse lure-overskriftene. Jeg husker jeg stilte opp for VG i et portrettintervju og ga klar beskjed om at jeg ikke orket å prate om kjærlighetslivet. Jeg føler jeg har sagt så mye om det allerede. «Greit», var svaret, men tittelen de forsøkte seg med var «Truls Svendsen - Jakten på kjærligheten». Den fikk jeg stoppet. Da ble det selvfølgelig «Mitt liv som jo-jo slanker», med fokus på vekten min. Min store skrekk er frontdesken, sier 45-åringen og ler på ny.

Svendsen forteller at dette er noe av grunnen at han ikke er stor tilhenger av rød løper og premierefester. Han går som oftest kun på det han må.

- Jeg gikk på en måte i lære hos Harald og Thomas når det kom til å bli et kjent ansikt. Det var veldig steg for steg. At de to sjeldent stakk på premierefester tror jeg smittet over på meg. Uten de to kunne jeg fort vært en litt annen type kjendis, forklarer 45-åringen, før han legger til.

- Og så hater jeg ordet «kjendis». Dessverre har jeg ikke noe bedre ord for det. Det hender folk roper «å se, en kjendis». Da får jeg bare vondt i hele meg, så jeg får vel bare holde kjeft, ler han.

 - Hva er det verste med å være kjent da?

- Veldig lite. Som nevnt kan det være slitsomt når folk har drukket, men det handler mer om at jeg vil være sammen med mine venner på det tidspunktet. Stort sett er det topp. Altså, folk som klager over å være kjendis – det er trist det. Da er det bare å slutte! Det er nok av dem som prater om hvor tungt og kjipt det kan være, men akkurat det har jeg ingen respekt for. De har valgt det selv. Om jeg synes det er kjipt, får jeg heller slutte og finne på noe annet å drive med, sier Svendsen lettere oppgitt.

-  Nesten 15 år i rampelyset - føler du at du har måtte ofret noe?

- Jeg tror nok i starten syntes jeg det var stas med å bli gjenkjent, så var det kanskje litt… Jeg hadde jo en kjæreste og det ble litt en ny verden for oss begge… Men, vi er gode venner i dag og jeg angrer ikke på noe i det hele tatt. Jeg tror nok ikke det var endringen i mitt liv som gjorde at forholdet endte. Ingenting jeg tror kunne vært gjort annerledes.

- Hvordan er oppmerksomheten fra damene? Er det mange slibrige tilbud?

-Jeg er ikke innen kategorien som mottar slibrige ting! Ingen grisebilder på snapchat eller noe. Ingenting. Jeg tror det er en del Paradise Hotell-deltagere og skuespillere i Norge som får mye mer enn meg, ler Svendsen.

- For jovial?

- Nå høres jeg bare irritert ut, nesten litt skuffet. Haha. Nei da, det går veldig greit. Det hender det kommer en og annen mail om jeg vil være med på date, men det er bare snille forespørsler. Og det er jo bare hyggelig. Men jeg går ikke på date med dem som spør på nett.

Drømmejobben

Nå er Svendsen altså tilbake på skjermen med Eyvind Hellstrøm på slep i «Truls à la Hellstrøm». Eller, hvem som har hvem med på tur er det åpne spørsmålet. Moro er det i hvert fall, selv om det til tider kan bli intens når man står med en mesterkokk over skulderen på kjøkkenet.

- Til tider ser det ut som dere holder på å ta livet av hverandre?

- Hva skal man si? Jeg var litt redd før jeg møtte han. Mitt inntrykk var at han var skummel. Etter jeg møtte han, så må jeg bare si at han er en utrolig fin fyr med masse humor. Når vi kommer inn på et kjøkken, så er det noe som skjer med han. For da er det viktig det vi skal lage. Da skifter han personlighet og krever at man presterer, så da får jeg en god del kjeft. Men det er med rette. Haha.

- Var det noen ganger det holdt på å gå galt?

- Det var én gang der vi skulle gjøre klart til servering av noen gjester og så var ikke ting helt klart. Da var jeg så dum og si til Eyvind noe som «er det sånn her man skal drive restaurant?». Da ble han oppriktig forbannet - jeg skal ikke kommentere noe som har med restaurantdrift å gjøre. Og igjen, med det rette. Men det er jo litt med på-knappen som jeg har når jeg er på TV. Spille litt idiot, for det er jo morsomt å si slike ting. Men det der lærte jeg meg å ikke tulle med.

I en av episodene kan vi se hvordan Svendsen skal lage litt aioli. Det blir vanskeligere enn man skulle tro.

- Eyvind blander seg jo borti alt! Han tar jo over uansett – selv det var hun kokken som skulle lære meg dette. Han og mat… Han klarer jo ikke å holde seg unna, sier «kokkelæringen» og himler med øynene.

Duoen ble satt sammen etter at Svendsen foreslo et mat og reiseprogram for TV 2. Etter en tekstmelding til Hellstrøm, viste det seg at den tidligere Michelinstjerne-kokken satt med samme tanker. Side3 har tatt en sniktitt på de første episodene, og skal vi dømme utifra det er det en ny TV-suksess i beltet til Svendsen og Hellstrøm.

Til Side3 avslører hobbykokken at selv om han har lært mye av mesterkokken, er det én ting de er fundamentalt uenige om.

- Jeg elsker å ta meg et glass vin samtidig som jeg lager mat. Det får man ikke lov til av Eyvind. For han er det vinglasset belønning dersom du presterer bra.

- Og den regelen har du tatt med deg videre?

- Nei, nei, er du gal! Det driter jeg i. Akkurat den kosen der med god mat og drikke er viktig, forteller Svendsen og bryter ut i latter.

- Angrer ikke

15 år med elleville påfunn, er det noe overraskende hva Svendsen trekker opp av hatten når vi spør hva som er hans personlige favoritt fra karrieren.

- Det er kanskje litt rart for mange, men det jeg synes var mest stas var «Meglerne». Det var en utfordring rent skuespillermessig, men utrolig gøy. Drama er noe jeg gjerne vil gjøre mer av, selv om jeg mistet en del følgere på bakgrunn av det. Kanskje spesielt i alderen 60 pluss. De vil jo ha meg hyggelig, men rollen Ken Olsen er jo alt annet. Han er en kjip fyr. At han i tillegg er en begravelsesagent, det var det en del eldre som ikke likte. Døden skal du ikke tulle med.

Serien, med blant annet Henriette Stensrup på rollelisten, gikk over to sesonger og ble en ny hit for TV 2 og Svendsen.

- Foruten om det, må jo fremføringen av Beyoncés «All the single ladies» på Chat Neur under Gullfisken i 2010 være noe av det morsomste jeg har opplevd. Den umiddelbare responsen fra publikum og se hvordan det klippet spredte seg i sosiale medier var gøy.

Dansenummeret ble en hit og Svendsen ble (igjen) nominert til årets TV-øyeblikk. I skrivende stund er dansen sett av flere hundretusen på Youtube.

- Da jeg luftet ideen for produsentene var de det ingen umiddelbar tenning. Men de ble heldigvis med på det. Det er noe spesielt med en stor mann i badedrakt, sier komikeren og ler.

Som med James Bond-stuntet, er danserutinen blitt noe av det Svendsen kanskje huskes aller best for. Fortsatt hender det at 45-åringen tar badedrakten ut av skapet og danseskoene på når han er leid inn for å underholde på diverse firmafester eller holder foredrag.

- Men da benytter jeg av ansatte i bedriften som bakgrunnsdansere, helst menn. Det fungerer alltid bra. Folk elsker å se sine egne gjøre slike ting.

- Fader'n blir kanskje litt bekymret

Svendsen har tidligere vært åpen om hvordan moren døde av kreft da han var 21 år gammel. Faren bor fortsatt i Tromsø og følger nøye med på hva sønnen foretar seg, selv om han ikke alltid innrømmer det.

- Hva sier faren din når du danser i badedrakt eller drikker deg dritings på rød løper?

- Han blir kanskje litt bekymret noen ganger, men han er litt sånn «dette fikser vi». Fader'n er en utrolig fin fyr, litt den gamle skolen. Veldig dårlig på komplimenter. Jeg husker jeg ringte han da jeg fikk programleder-jobben i «Kroppen». «Pappa, jeg skal bli programleder på NRK». Jeg hørte han ble litt rørt og ikke visste helt hvordan han skulle takle det. «Jaja, vi har kjøpt oss campingvogn» var svaret. Haha. Så det med skryt og komplimenter synes han er litt tungt, selv om jeg vet han er stolt av meg, smiler komikeren.

- Men det er hans måte å skryte på: Han følger med, ser alt og er god. Jeg tror det er en generasjons-greie, legger 45-åringen til.

- Så du har ingen problemer med å bli husket for hverken for mange dry martinis eller dansing i badedrakt?

- Nei, jeg blir jo fortsatt husket for å ha drukket meg drita på rød løper, så det er bare fint det. Sånn er det bare. Jeg står for det jeg har gjort. Bare topp det.

 

Kommentarer til denne saken