Gå til sidens hovedinnhold

Tusen på minnemarkering

Artikkelen er over 10 år gammel

Flere hundre mennesker møtte fram på Damskipskaia i Bodø søndag ettermiddag til avduking av minnebautaen for brannen ombord på hurtigruteskipet MS "Erling Jarl".

Brannen er den største katastrofen som har rammet et hurtigruteskip i fredstid. 14 mennesker døde i brannen 8. januar 1958.

Frigjøringsdagen, og nå også Veterandagen, 8. mai ble valgt til minnemarkeringen, som altså samlet svært mange. Også 25 pårørende til de omkomne var til stede.

En av dem, Teodor Solheim, avduket statuen sammen med Erling Carlsen. Carlsen var politibetjent i Bodø da skipet brant, og han har vært en av pådriverne for å få opp en minnebauta.

Statuen er laget av Istvan Lisztes, en ungarsk kunstner som nå er bosatt i Oslo. Kvinnefiguren i bronse, på en sokkel av granitt, bærer et skip i sine armer. Navnene til de 14 omkomne er gravert inn i skjørtet hennes.

- Et sted for refleksjon og stille ettertanke for de som måtte ferdes på dette stedet i framtiden, sa Solheim etter å ha avduket statuen.

Hurtigruta MS "Nordlys" lå til kai under markeringen. Havnesjef Ingvar Mathisen anslo at til sammen knappe tusen mennesker var til stede på minnemarkeringen.

Les med i papirutgaven av Avisa Nordland i morgen.