Turisthytta blir nasjonalt ørnerede

Artikkelen er over 14 år gammel

I dag selger Kjellrun og Kristian Andersen Turisthytta i Bodø til Eaglewatch Eiendom AS. Nå skal anlegget på Rønvikfjellet bli Norges og Nord-Europas første dokumentasjonssenter for havørn.

DEL

– Vi sikrer oss bygget i denne omgang. Så starter vi arbeidet umiddelbart med å omdanne Turisthytta til et havørnsenter. Vi vil presentere havørna som en opplevelse, sier Eli Sundbakk.

Hun forlot jobben som avdelingsleder i Destinasjon Bodø tidligere i sommer og vier seg nå fullt og helt til gründeroppgaven. Sundbakk har baggrunn fra reiselivsutdanning på Lillehammer, har skrevet diplomoppgave om hvalsafari og vært med på å utvikle eventyret til havs.

Torrissen.

Kjellrun og Kristian Andersen kjøpte Turisthytta i 2001 for beskjedne 100.000 kroner og har siden satset stort på å vekke huset til liv. Heller ikke de har klart det.

Eaglewatch Eiendom er et selskap under stiftelse som etter det Avisa Nordland har grunn til å tro, overtar bygg og seks mål tomt for 1,5 millioner kroner.

Største eier i selskapet er Eli Sundbakk og samboer Osvald Torrissen (Bodø Sildoljefabrikk) med 82 prosent. Havørnklubben i Bodø satser 50.000 kroner for 12 prosent av aksjene, mens Elin Grethe og Rolf Isaksen står for seks prosent.

I tillegg deltar Sundbakk/Torrissen og Isaksen i driftsselskapet Turisthytta AS der Sundbakk skal ha 51 prosent.

10 millioner.

Eli Sundbakk har et treårsperspektiv på prosessen som nå starter, og som krever investeringer på 10 millioner kroner for å gjøre dokumentasjonssenteret komplett.

– Vi er avhengig av at mange gode krefter drar sammen mot målet. Vi bor og lever midt i havørnas rike, midt i verdens største havørnkoloni. Vi ønsker å vise den stolte fuglens liv og levnet i et totalmiljø som ikke kan bli mer ekte. Vi vil bruke effekter som lyd, bilder og film gjennom utstillinger og arrangementer, sier hun.

I tillegg til å vie anlegget til havørnopplevelser, vil de nye eierne også drive stedet for bevertning og private arrangementer.

– Det første vi gjør, er å fjerne innkjøring forbudt-skiltene og bommen. Vi planlegger et selskap alt neste helg og stedet skal være tilgjengelig, ikke avsperret.

Men vi trenger litt tid på å summe oss og håper at vi i begynnelsen av neste sommer er klar til å ta imot de første turistene, sier Sundbakk.

Unikt.

– Havørna er unik for Bodø. Vi kan nå gjøre Bodø til det nasjonale samlingspunkt for havørn, og gi samlingspunktet internasjonal appell, sier Trine Nøvik.

Hun er leder for Havørnklubben som har passert 9.000 medlemmer og runder ti år i år.

– Det gjør oss klar til nye løft, og henvendelsen fra Eli Sundbakk passer perfekt. Sammen kan vi tilby besøkende ekte vare og en totalopplevelse.

Vi samler alt om havørn under ett tak på Bodøs tak. Bedre kan det ikke bli, sier Nøvik.

Havørnklubben skal bygge utkikkstårn på Rønvikfjellet.

– Det ligger an til et fruktbart samspill for å skape et virkelig fyrtårn for Bodø, sier Nøvik.

Artikkeltags