Truet på livet av "djevelens dobbeltgjenger"

Tatt gissel av dobbeltgjenger.  For 13 år siden ble Tore Moen holdt gissel av Latif Yahia, senere kjent som Uday Husseins dobbeltgjenger. ? Jeg vet ikke om Latifs historie stemmer, men den bensinen han helte på gulvet var ekte nok. Lighteren likeså, sier Moen.Foto: Helge Grønmo

Tatt gissel av dobbeltgjenger. For 13 år siden ble Tore Moen holdt gissel av Latif Yahia, senere kjent som Uday Husseins dobbeltgjenger. ? Jeg vet ikke om Latifs historie stemmer, men den bensinen han helte på gulvet var ekte nok. Lighteren likeså, sier Moen.Foto: Helge Grønmo

Artikkelen er over 8 år gammel

I 1997 opplever Tore Moen sitt livs mareritt. Irakeren Latif Yahia tropper opp på kontoret hans, heller fem liter bensin på gulvet, og truer med å tenne på. Nå viser det seg at Yahia kan ha vært "Saddam Husseins tredje sønn".

DEL

10. mars 1997. Flyktningkonsulent Tore Moen er på jobb som vanlig i lokalene i Kongens gate i Bodø. En iraker i 30-årene kommer inn på kontoret. Han bruker navnet Aisar Mustafa al-Shaibani og ber om å få ta en telefonsamtale hjem til Irak.

Moen innvilger samtalen, men ber mannen om å vente på tur. Noen minutter senere er irakeren tilbake. Nå med en kanne bensin. Han går rett in på kontoret, lukker døra og heller bensinen utover gulvet. Så tar han fram en lighter. Situasjonen er kritisk. En liten gnist vil garantert antenne bensinen og ta livet av begge.

Gissel

– Det hele skjedde så fort. Han helte bensinen bak meg og utover bordet, så sperret han døra. Jeg fryktet for livet mitt. Han sa ingen ting, kom ikke med noen verbale trusler og han virket heller ikke psykotisk. Etter hvert fikk jeg summet meg og prøvde å snakke ham fra det. Jeg fikk inntrykk av at han ville avslutte alt, at det var et selvmordsforsøk.

Han sa at alt var så meningsløst. Jeg hadde ingen mulighet til å komme meg ut, men etter en stund kom det en kollega inn og ante uråd. Hun spurte kort om jeg trengte hjelp. Jeg sa bare ja. Da spurte irakeren om vi kom til å tilkalle politiet. Jeg svarte bekreftende på det. Og da ga han opp.

Gisselsituasjonen varte en halv time. Så stakk irakeren av. Men Moen fulgte etter på sykkel og innhentet mannen.

– Jeg ville ikke at han skulle skade andre. Og like etterpå ble han pågrepet av politiet.

Dobbeltgjenger

Det ingen i Bodø visste da, var at irakeren i virkeligheten het Latif Yahia. Eller "djevelens dobbeltgjenger" og "Saddam Husseins tredje sønn".

Latif har nemlig flyktet fra regimet i Irak der han de siste årene har fungert som Uday Husseins dobbeltgjenger. Uday var Saddams fryktede sønn, beryktet for sine grusomme overgrep mot befolkningen, og sin kolossale sløsing med penger. Han levde i en grotesk rikdom, men var paranoid og konstant redd for å bli drept. Derfor trengte han en dobbeltgjenger når det var fare for attentater.

Ifølge en selvbiografi var det nettopp dette Yahia var. En skuddskive for Uday.

Men Yahia falt i unåde og måtte flykte. I 1996 kom han til Norge. Etter noen måneder på asylmottaket på Tanum ender han i Reitmyrveien i Bodø sammen med sin kone og to barn.

– Vi visste ikke så mye om bakgrunnen hans, men han hintet frampå at han hadde vært dobbeltgjenger for Uday. Og at han hadde kontakter i det irakske regimet. Det sa han mest for å skremme de andre irakerne i Bodø. Yahia var ingen sympatisk mann. Han holdt familien sin isolert og deltok ikke på de tilbudene vi hadde, sier Moen.

I Dagens Næringsliv forrige lørdag ble Yahia intervjuet. Der sier han om episoden i Bodø:

– Uday hadde ikke helt forlatt meg.

Videre påstår han:

– De andre irakiske flyktningene i Bodø kjente meg igjen, begynte å spre rykter om at jeg var en morder, at jeg tilhørte Saddam Husseins innerste sirkel og forlangte at jeg skulle fjernes.

Vanskelig å etterprøve

Yahia ble varetektsfengslet, men siden løslatt. I påvente av rettssaken rømmer han landet og havner etter hvert i Tyskland. Så videre til Irland der han bor i dag.

Han begynner å skrive sin historie. Først boken "I was Saddam´s son", så "The Devil´s double" og til slutt "The Black Hole". Han beskriver sitt smått utrolige liv i detaljer og røper hvordan det tidligere regimet i Irak fungerte.

Det er fascinerende lesning. Så fascinerende at det i disse dager lages film om mannens liv. Det er imidlertid mange som sår tvil om opplysningene Yahia kommer med.

– Jeg ser at det har kommet fram en hel del opplysninger om mannen i det siste, men hva som er sant og hva som er løgn er ikke godt å si. Det er vanskelig å etterprøve det han sier. Selv tror jeg det er snakk om en skikkelig røverhistorie. At det meste er oppspinn. Men bensinen han helte utover gulvet på flyktningkontoret var ekte nok, sier Moen - som i dag jobber som leder for barnevernet i Bodø - til Avisa Nordland.

Artikkeltags