– Det ble etter hvert et stort oppbud av folk, men jeg var mest opptatt av å fotografere, forteller den pensjonerte kultursjefen Arild Steen Ellefsen.

Han tok nærmere 150 bilder i farge og sort hvitt og fikk sendt den første filmen til Nordlands Framtid med redningshelikopteret som kom fra Bodø med brannutstyr.

Vern

– Det var en helt utrolig opplevelse. Kommunestyret hadde vedtatt å bevare bygningene på høsten 1978. Selve området besto av gamle hus og gatene var smale. Derfor tok det veldig kort tid før brannen spredte seg over gata. Hele området sto i lys lue i løpet av kort tid, sier Ellefsen.

Verdier for over 20 millioner i 1979-kroner gikk tapt.

– Næstby-butikken med kolonial og jernvare, radio- og tv-butikk, kiosken, Hjørnet kafé, slakteforretningen, bokhandelen og huset hvor rørlegger Langseth holdt til gikk tapt. I andre etasje bodde familien. Blomsterforretningen, Finn's Jeans og Jacket Saloon, parfymeriet, frisørsalongen og et par andre butikker gikk med. Mesteparten av forretningen på Rognan lå i dette området. Brannmannskapene gjort alt hva de kunne for å hindre at meieriet og bygningen mot slippen også tok fyr, forteller Ellefsen.

Utstilling

Bildene han tok under brannen blir nå til utstilling på hotellet på Rognan der blant andre skoleklassene i kommunen skal få et innblikk i hva som skjedde for 30 år siden.

– Heldigvis var det ingen som mistet livet i brannen. Det var trist at de gamle husene forsvant. Og i 1914 ble Rognan rammet av en enda større brann da 150-200 buer langs fjæra gikk opp i røyk. Dette var både redskapsboder og butikker som gikk tapt. Mye av den gamle bebyggelsen på Rognan forsvant de to brannene.

Den 5. januar for 30 år siden var det 18 minusgrader på Rognan. Brannvesenet fikk hjelp fra Fauske, Sørfold, Bodø og Vensmoen. Hovedarbeidet besto i å hindre brannen å spre seg.

– Dette ble jo raskt en rikssak. Lokalavisene var ute med omfattende reportasjer dagen etterpå, sier Ellefsen, som den gang var korrespondent for Nordlands Framtid.

Han fikk raskt spørsmål om å selge bildene både til riksavisene og til ukeblader som gjorde reportasjer om brannen.

Oppbygging

– Spørsmålet om oppbygging av Rognan sentrum kom raskt på dagsorden både lokalt, i fylkeskommunen og på riksplanet. Den lokale stortingsmannen Erling Engan jobbet iherdig for å få regjeringen Willoch med på et spleiselag. Og det lykkes han med.

– I 1981 kom det brev fra regjeringen om at Distriktenes Utbyggingsfond skulle yte 35 prosent tilskudd og 15 prosent lån til alle ny bygg. Dermed kunne sentrum bygges opp igjen. Men før bygningene sto ferdig huserte en rekke bedrifter i provisoriske lokaler. Blant annet ble det satt opp en rekke Saltdalshytter i området, sier Ellefsen.

Les mer om brannen i lørdagsutgaven av Avisa Nordland.