Tiltalt for mishandling av baby

Mishandles. 16 barn mishandles årlig her i landet, statistisk sett. ? Det er de som står barnet nærmest som gjør det, sier professor Jens B. Grøgaard. Illustrasjonsfoto

Mishandles. 16 barn mishandles årlig her i landet, statistisk sett. ? Det er de som står barnet nærmest som gjør det, sier professor Jens B. Grøgaard. Illustrasjonsfoto

Artikkelen er over 8 år gammel

22-åring erkjenner ikke straffskyld.

DEL

- Jeg tror nok dessverre at det er store mørketall når det gjelder mishandling av barn. sier professor dr.med. Jens B. Grøgaard til AN.

I tre dager er eksperten sakkyndig i saken mot 22 år gammel far som er tiltalt for å ha mishandlet sin egen datter fra januar til mars i 2009. Da var datteren nyfødt. Jens B. Grøgaard vil ikke kommentere den konkrete saken. Men den sakkyndiges rapporter slår fast at skadene på babyen ikke kan skyldes uhell.

Alene

Faren har forklart at det var nettopp det som skjedde da han var alene med jenta i februar og mars.

- Internasjonal forskning forteller oss at to av 10.000 fødte barn mishandles. Vi har 60.000 fødsler årlig her i landet. Statistisk sett mishandles 12 barn årlig. Det kan stemme godt med det vi vet. Men så er det det vi ikke vet, da, sier Grøgaard.

Han arbeider selv med fire-fem saker som gjelder barnemishandling.

Filleristes

- Noen barn filleristes. Andre påføres bruddskader og når det gjelder brudd, har vi ikke gode tall på skadeomfanget. Det utredes et 70-talls slike saker i løpet av et år. Jeg hadde forventet at høyere tall. Men det er ikke alltid alarmen går når det barn kommer til lege med bruddskader første gang, sier professoren.

I saken mot 22-åtingen ble det slått alarm andre gang babyen kom til sykehus. Første gang ble jenta innlagt med brudd i overarmen, andre gangen med lårbensbrudd. Det har påført barnet livsvarig skade. Faren er tiltalt for å ha slått, støtt barnet mot et hardt underlag, kløpet og gitt barnet blåmerker på mage, lyske og hoftekam.

Ikke skyldig

- 22-åringen erkjenner ikke straffskyld, sier forsvareren, advokat Tor Haug.

- Igjen uten å kommentere den konkrete saken ser vi at det ofte er personer som står barnet nærmest, som utøver volden. Også derfor er det vanskelig å oppdage hva som skjer, sier Jens B. Grøgaard.

Bistandsadvokat Finn Ove Smith krever inntil 200.000 kroner i erstatning på vegne av den lille jenta. Salten tingrett har satt av tre dager til behandling av den svært alvorlige mishandlingssaken. Det er politiadvokat Gøril Lund som møter som aktor, mens Statsadvokatene i Nordland har tatt ut tiltale for grov og gjentatt vold.

Artikkeltags