Gå til sidens hovedinnhold

- Tiggerne er ikke kriminelle

Artikkelen er over 9 år gammel

– Rumenske tiggere hjelpes best ved å gi dem noe i koppen, sier forsker Ada Ingrid Engebrigtsen. Er du enig?

Engebrigtsen forsker på rumenske tiggere i Norge, og mener tiggerne ikke er en del av kriminelle nettverk.

– Den sikreste måten å støtte disse tiggerne på, er å gi dem penger i koppen. Pengene går til familiene deres og til å forbedre husene deres. Vi kan også støtte hjelpeorganisasjoner i Romania, som Frelsesarmeen, sier Ada Ingrid Engebrigtsen.

Hun er sosialantropolog og forsker ved NOVA, Norges største samfunnsvitenskapelige forskningsinstitutt. Hun har drevet feltarbeid i Romania, og har også arbeidet ti år med norske sigøynere.

– Jeg har hatt et pilotprosjekt sammen med en skotsk forsker, og vi har sett nærmere på dette fenomenet. Tiggerne kommer fra hele Romania, og drar til land både i Europa og Amerika når de skal tigge. Det som er spesielt er at de aldri tigger i hjemlandet. Men så er det da heller ingen hensikt å tigge der, sier Engebrigtsen.

Bakmenn

Hun er fullt klar over debatten som går både i Bodø og resten av Norge, og som knytter tiggerne til kriminelle nettverk og bakmenn.

– Men ingen som har forsket på dette har funnet tegn på slike sammenhenger. Det er da heller ingen grunn til at det skal være slik, med tanke på de små summene disse tiggerne klarer å skrape sammen, slår Engebrigtsen fast. Hennes undersøkelser har vist at rumenske tiggere i Norge er rammet av både arbeidsledighet og trakassering på grunn av sin tilknytning til Rom-folket.

Les mer i lørdagens Avisa Nordland