Gå til sidens hovedinnhold

Dette ikonet gjør at du kan prate i mobilen, selv om du ikke har dekning

Artikkelen er over 5 år gammel

FORNEBU (Side3): Selskapet hadde nok sett på kalenderen til konkurrenten, og hasteinnkalte til en minipressekonferanse torsdag ettermiddag.

Det er ikke ofte en overværer lanseringer av noe som ingen ennå kan benytte seg av, men det er hva som skjdde torsdag da Telenor avduket ikke mindre enn tre nyheter på rappen.

Artikkelen ble først publisert av Side3.

4g tale

Vi har skrevet om teknologien mange ganger tidligere, men nå bekrefter Telenor at de formelt har aktivert det som på fagspråket kalles VoLTE - Voice over LTE - som er en litt plundrete måte å si tale over 4G-nettet på.

Du visste det kanskje fra før, men la oss ta det formelle: 4G-nettet er i dag et rent datanett, altså et bredbåndsnett. Du kan faktisk ikke gjennomføre samtaler mens du er på 4G-nettet, men mobilen flyttets til GSM eller 3G-nettet når du forsøker å ringe noen med en 4G-telefon.

Denne forflyttingen mellom nettene er noe som tar litt tid, og du vil ofte kunne oppleve at det tar både 10 og 15 sekunder fra du slår et nummer til det ringer i andre enden.

VoLTE - eller 4G Tale som Telenor kaller det - er en teknologi som likevel gjør det mulig å ringe over 4G-nettet selv om det egentlig bare er til data. Det er en litt avansert form for IP-telefoni , men du som bruker trenger ikke å tenke noe over det tekniske.

Fordelene med dette er mange. For det første reduserer det tiden det tar fra du slå nummeret til du kommer gjennom fra 10-15 sekunder til rundt to sekunder.

Det betyr også at du i liten grad vil bruke GSM-nettet til tale, noe som gir deg bedre lyd - og du kan surfe på mobilen samtidig som du snakker. Og på toppen av dette vil du ikke lenger trenge å vente fra du har lagt på en samtale og til du kan surfe på mobilen igjen.

Dette er også et helt nødvendig skritt for at 3G-nettet skal kunne skrus helt av i 2020.

Tale over wifi

Men når man først har gjort det mulig å gjennomføre tale over et rent datanett, drar man det hele litt lenger.

For nesten samtidig som tale over 4G-aktiveres, blir det nå også mulig å ringe over det trådløse nettet mobilen er koblet på. Også dette skjer uten at du trenger å bruke egne apper eller spesialinnstillinger.

I praksis betyr det at om du har dårlig mobildekning på hytta, men trådløst internett, så fungerer mobiltelefonen på helt vanlig vis hvis du er koblet på WiFi.

Dette vil også gi betydeig bedre innendørsdekning i mange bygg. Det er fortsatt en del store bygg som sliter med mobildekningen innendørs, og med "WiFi Tale" som det så fint blir kalt, kan du både ringe og bli oppringt så lenge du er tilkoblet WiFi.

- WiFi Tale vil i første omgang fungere som et supplement til tale over mobilnettet. Har man redusert dekning, vil mobilen kunne bruke WiFi-nettet til å utføre og motta anrop. Dette vil bli kjærkomment for våre kunder, sier Telenors tekniske direktør Magnus Zetterberg.

Og på toppen av det hele: Dette vil også gjøre det mulig å ringe fra utlandet til en betydelig lavere pris enn med dagens utenlandspriser (vanlig abonnementspris).

Telenor opplyser riktignok at de i første omgang bare vil åpne for norske trådløse nett, men at målet også er at du kan ringe fra hvor som helst i verden.

- Dette vil være en stor fordel for kundene, spesielt utenfor Europa, sier Bjørn Ivar Moen, sjefen for mobildivisjonen i Telenor.

Telenors tekniske arkitekt Sonam Rani demonstrere torsdag funskjonen, og det som imponerer mest er hvor kort tid det tar fra man trykker på ringe-knappen og til mobilen i andre enden faktisk får samtalen.

Ifølge Rani er sikkerheten for samtalen ivaretatt selv om du skulle ringe over et usikret trådløst nett, fordi samtalen blir kryptert i to omganger.

En del usikkerhetsmomenter

For begge disse tjenestene er det likevel enkelte usikkerhetsmomenter.

Selv om Telenor nå formelt har aktivert 4G Tale, hjelper det ikke deg noe som helst: Også hver enkel mobilmodell må aktiveres i nettet for VoLTE, og Telenor er svært hemmelighetsfulle for når de forskjellige mobilene vil bli låst opp, men sier det vil skje i puljer.

Vi antar at årsaken til at Telenor likevel skryter av lanseringen nå er at Telia Sonera trolig kommer til å lansere det samme neste uke.

For Wifi tale er det enda større begrensninger. I første omgang er det kun Samsung 6S, iPhone 6/6S og Sony Z5 som har støtten.

Vanlig 4G kunne bare utnytte én av disse frekvensene samtidig, selv om alle tre frekvensene var tilgjengelig der du befant deg.

Dette kunne i prinsippet føre til at for eksempel 2600 MHz-frekvensen var helt overbelastet i et området, mens kapasiteten i de to andre frekvensene sto helt ubrukt.

Du kan sammenligne det med at alle benytter ett felt på en vei som har tre felt i hver retning.

4G+, som både Telenor og Netcom skryter hemningsløst av, handler om at mobiltelefonen kan utnytte to frekvenser samtidig. Det handler primært om å utnytte den totale kapasiteten bedre.

Den siste oppgraderingen, som ikke har fått noe navn, gjør at mobiltelefonen din kan være tilkoblet alle tre frekvensene samtidig.

I teorien gjør dette det mulig å få nedlastingshastigheter på 450 Mbps. Mer interessant er det at du ikke vil ha uutnyttet og sprengt kapasitet samtidig. Dermed vil du kunne få mer stabilt høye hastigheter enn før.

Kommentarer til denne saken