Sytete, patriotisk og storkjefta

Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Noen innflyttere mener bodøværingene er jålete og opptatte av status. Andre igjen mener at Bodø ikke akkurat har den mest sofistikerte gjengen. Hva mener du om bodøværingene? Si din mening her.

DEL

Meningene var mange og friske da AN spurte 100 innflyttere om hva de mener karakteriserer innbyggerne i fylkeshovedstaden. I den høyst uvitenskapelige spørreundersøkelsen har innflytterne fritt karakterisert bodøværingene. I ettertid har vi valgt å plassere svarene i ulike kategorier.

Åpen og varm

Flest poeng får typen «åpen, vennlig, gjestfri» som 21 prosent har gitt uttrykk for. Deretter følger «hyggelig, hjelpsom, varm» med 15 prosent av svarene og «storkjeftet, slagferdig, humoristisk» med 12 prosent.

Men ikke alle setter likhetstegn mellom bodøværingen og den åpne og gjestfrie nordlendingen. 11 prosent mener at bodøværingen er «reservert, lukket eller klikkete». Sju prosent svarer «patriotisk», mens seks prosent oppfatter innbyggerne i fylkeshovedstaden som «brautende, snobbete eller arrogant».

Vindsterke

Mens noen betegner bodøværingene som sytete og vanskelige å bli kjent med, mener andre at folka i byen er storkjefta, trivelig og mer åpen enn i andre større byer. Flere svarer at mange bodøværinger tror de er mer urbane enn de egentlig er og at man kanskje har mindre gjennomslagskraft nasjonalt enn hva tilfellet faktisk er. I tillegg er de opptatt av stilling og status. Mens en hevder at bodøværingene ikke den mest sofistikerte gjengen, mener en annen at den typiske bodømannen er kort i beina, underbitt og veldig ironisk. Det at folkene her tåler mye vind, er hardbarka og har vindtilpassede leggmusker er andre karakteristikker som dukker opp.

Er en mann

Den typiske bodøværingen er en mann. I alle fall er bodøkvinner knapt nevnt av dem som i ANs uhøytidelige spørreundersøkelse har kommet opp med navn på typiske bodøværinger. Av det kan man kanskje slutte at den typiske profilerte bodøværingen er mann. Av de 100 spurte, mener 44 prosent at Halvdan Sivertsen er den mest typiske bodøværingen. På andre plass kommer Runar Berg med 19 prosent. Deretter følger Per Sundnes med 10 prosent. Hakket under der igjen kommer ordfører Odd Tore Fygle, bykjendis Knut Eide og rapartisten Jørgen Nordeng, som for øvrig er fra Ørnes.

– Det kan jo være så enkelt at jeg er en eksponert person som alltid, både i skrift og tale, har gitt uttrykk for entusiasme både i forhold til Bodø og Nordland, sier Halvdan Sivertsen.

Han føler seg ikke helt trygg på at merkelappen «typisk bodøværing» fra innflytterne er å oppfatte som en kompliment.

– Men jeg velger å tolke det i beste mening!

Her er dommen over de innfødte fra 100 personer som har flyttet til Bodø i løpet av de siste ti årene.

* Åpen/gjestfri/vennlig: 21 %

* Hyggelig/hjelpsom/varm: 15 %

* Storkjefta/slagferdig/humoristisk:12 %

* Reservert/lukket/klikkete: 11 %

* Patriotisk: 7 %

* Brautende/snobbete/arrogant: 6 %

* Sporty/naturglad: 4%

* Selvgod: 4 %

* Annet: 20 %

Artikkeltags