• Var det riktig av Eivind Solheim å gå av som direktør ved Nordlandssykehuset etter avsløringene de siste dagene? Vil dette bidra til å øke tilliten til Nordlandssykehuset? Diskuter saken i kommentarfeltet under artikkelen.

I en pressemelding fra Eivind Solheim datert 1.juli, skriver sykehusdirektøren at han for å bidra til å gjenopprette tilliten til Nordlandssykehuset har medelt styreleder Stig Fossum at han går av.

Leder: - Drepende for tilliten til Nordlandssykehuset

Samlet vurdering

- Beslutningen er truffet etter en samlet vurdering av de opplysninger som er fremkommet i forbindelse med en tilsynssak, og forhold knyttet til denne, som vedrører brudd på vedtatt funksjonsfordeling i Helse Nord, skriver Solheim.

Han legger til:

- Jeg vil beklage den belastning dette har påført alle de som er berørt; pasienter, pårørende, ansatte, styre og ledelse.

Les hele pressemelding fra Eivind Solheim!

Senest tirsdag renvasket Solheim seg selv gjennom en artikkel i AN.

Handlet mot vedtak

Sykehusskandalen ved Nordlandssykehuset ble rullet opp i Avisa Nordland og VG sist lørdag. Da sto den tidligere operasjonssykepleieren Lillian Olsen (61) fram med sin historie.

Les også: Har kontaktet kirurgipasientene

Avisa Nordland avslørte da at Nordlandssykehuset utførte en operasjon som medførte store komplikasjoner, uten å vite helt sikkert om det var kreft. Da Olsen våknet av narkosen var deler av bukspyttkjertelen (pancreas) og deler av tynntarmen fjernet. Milten var borte. Spiserøret var koblet fra og leveren var skadet. Men det var bare begynnelsen, for senere måtte hun opereres flere ganger.

Les også: Ble operert uten å være syk

Dette skjedde selv om Helse Nord i 2004 bestemte at denne type operasjoner bare skulle skje ved UNN i Tromsø eller ved Oslo Universitetssykehus.

Helsetilsynet gransker

I løpet av uka har VG og Avisa Nordland fått fram flere saker der personer har fått komplikasjoner etter lignende operasjoner ved Nordlandssykehuset.

Statens Helsetilsyn har iverksatt granskning av 16 slike operasjoner som er gjort på sykehuset siden 2004, der man ikke har forholdt seg til bestemmelsen fra Helse Nord.

Mandag fratrådte klinikksjef Hans Rydningen ved kirurgisk ortopedisk klinikk fra sin stilling, og dagen etter bestemte også Salten politidistrikt seg for å etterforske saken.

Ble varslet

Torsdag avslørte VG at sykehusdirektør Eivind Solheim fikk kopi av en e-post fra 29. mai 2009, der det dokumenteres at Nordlandssykehuset utfører operasjoner på pasienter med bukspyttkjertelkreft og spredningssvulster til leveren - i strid med Helse Nords bestemmelser.

Les også: Avsløres i e-poster

- Dette er sendt som en kopimail til meg, og jeg kan ikke på noe tidspunkt huske å ha lest svaret, sier Eivind Solheim til VG.