Pensjonistforbundet ønsker at norske kommuner skal sette søkelyset på bruk av GPS-sporing for pasienter med demens.

Rune Bugge Persson i Pensjonistforbundet reagerer etter at en 85-åring tidligere i høst gikk fra en institusjon i Drammen og først ble funnet etter elleve timer.

– Vi er veldig opptatt av sikkerhet for pasienter som er på institusjon. Men det skal ikke være noe fengsel, man skal ha frihet til å bevege seg fritt, sier organisasjonssekretæren.

Forbundet mener institusjoner bør vurdere å innføre bruk av GPS for demente pasienter i den gruppen de kaller for «vandrere». Deres oppfatning er at GPS-sporing ikke er veldig mye i bruk rundt i kommunene i landet i dag, men ønsker at de skal fokusere på det.

– Vil vil bruke det som et hjelpemiddel. Ikke på alle personer, men den gruppen det gjelder, sier Bugge Persson.

– Mange fordeler

Bugge Persson mener det er mange fordeler med å bruke GPS-sporing, både for pasienten, institusjonen, familien og samfunnet.

Han trekker fram sikkerheten for pasienten det gjelder, som da blir lett å spore opp hvis personen blir borte, at det er en økonomisk fordel for samfunnet og et hjelpemiddel for de ansatte slik at de også vil føle seg tryggere.

Bugge Persson påpeker at reaksjonen fra Pensjonistforbundet ikke er ment som kritikk av dem som var på jobb på institusjonen da 85-åringen var savnet i elleve timer tidligere i høst.

Politiet kobles inn når personer er savnet, enten det gjelder barn eller voksne.

– Alt som kan gjøres så vi raskere kan finne en person, er positivt. Det kan redde liv, mener Jan Dystland, leder for operativ seksjon ved Drammen politistasjon.

Han påpeker likevel at det er flere elementer å ta hensyn til ved bruk av for eksempel GPS-sporing, som hensynet til personvern og arbeidet med å administrere det.

Brukes i dag

Drammen kommune er allerede i gang med bruk av GPS-lokalisering. Som en av flere kommuner i landet har Drammen vært med på prosjektet «Trygge spor».

Ifølge prosjektarbeider Fiona Le fikk de veldig gode tilbakemeldinger fra både brukere, pårørende og ansatte til de som brukte GPS-lokalisering under prosjektet.

Og såkalt lokaliseringsteknologi er på agendaen fremdeles. Prosjektleder Ole Lindseth i Drammensregionen IKT forteller at det er et av de viktige prosjektene.

Han opplyser at kommunen er opptatt av å ikke overvåke, men skape trygghet og frihet både for den som skal bære lokaliseringsteknologien, for de pårørende og de som jobber på institusjonene. (ANB)