Gå til sidens hovedinnhold

Helikopterstyrten på Svalbard: - Åtte personer om bord

Artikkelen er over 4 år gammel

Russland sender stort fly. Prøver å få på plass undervannsfartøy.

Et russisk helikopter har gått ned i havet to til tre kilometer fra Barentsburg ved Svalbard.

HRS Nord-Norge mottok melding klokken 15.35 om at det var mistet kontakt med helikopteret. Ni minutter senere fikk de melding om at helikopteret har styrtet i havet.

– Det er bekreftet at det er åtte personer ombord, forteller redningsleder i HRS Nord-Norge, Olav Bjørgaas.

Større fartøy

Forsvaret disponerer et større undervannsfartøy «Hugin» og det arbeides nå med å få brakt denne til Svalbard. I skrivende stund er dette ikke avklart, opplyser Hovedredningssentralen Nord-Norge ved 12.30-tiden fredag.

Et helikopter fra Sysselmannen og et Orion-fly fra 333-skvadronen på Andøya er nå i søk i det aktuelle området. På grunn av været med spredte snøbyger, liten kuling fra nordøst 13 m/s og 1,5 m høye bølger er de minste båtene gått tilbake til Longyearbyen. Det er tre større fartøy som fortsatt deltar i søket som nå koordineres lokalt av Kystvaktskipet Barentshav, ifølge HRS.

Tilbyr assistanse

Det danske Challengerflyet som deltok i torsdag, vil om kort tid overta for Orion i søket.

Russiske myndigheter har tilbudt Hovedredningssentralen assistanse og vil sende et Illusjin 76 som er et stort transportfly med inntil 4o tonns lastekapasitet sammen med personell og utstyr. Det har HRS takket ja til og Utenriksdepartementet har klarert dette.  Det undersøkes nå om russerne har et tilsvarende undervannsfartøy, melder HRS.

Flyet vil ankomme Svalbard i løpet av ettermiddagen. Disse mannskapene vil da bli underlagt Sysselmannen på Svalbard som leder den lokale redningstjenesten.

 

Miniubåt

To helikoptre fra Sysselmannen har vært i søk i det aktuelle området og flere andre fartøy deltar også i søket som nå koordineres lokalt av KV Barentshav, melder HRS Nord-Norge ved 08.30-tiden fredag morgen.

Det er fortsatt ikke funnet noen vrakrester etter helikopteret, men oljesøl er observert i det aktuelle området i nærheten av Kapp Heer.

Den fjernstyrte miniubåten ankom Svalbard i løpet natten, og ble fraktet ut til Polarsyssel like før 04. ROV-en har vært i søk men dette har hittil vært resultatløst, ifølge HRS.

Været i området har blitt noe verre med økt vind.

Strand- og overflatesøk har også pågått gjennom natten.

Flere ressurser vil ankomme søksområdet i løpet av morgentimene; blant annet et maritimt patruljefly (Orion) fra 333-skvadronen på Andøya.

Mulig funn

Hovedredningssentralen antar at de har lokalisert helikopteret. Ved 21-tiden torsdag kveld ble det observert et objekt på havbunnen med sonar. Objektet befinner seg i kjernen av søksområdet, et par kilometer nord for Kapp Heer. Objektet ligger på flere hundre meters dyp.

En miniubåt fra Tromsø skal flys til Svalbard for å undersøke objektet.

Det bekrefter redningsleder Tore Hongset ved Hovedredningssentralen (HRS) til Nordlys.

- Stedet sammenfaller med kursen helikopteret hadde, det lukter drivstoff der og det kommer luftbobler opp til overflaten, sier Hongset til Dagbladet.

Foreløpig ingen funn

Klokken 17:00 skriver NTB at begge helikoptrene til Sysselmannen på Svalbard er på stedet, i tillegg til et fiskefartøy og et mindre fartøy.

– Sysselmannens tjenestefartøy Polarsyssel er på vei og vil være framme rundt klokka 17.45, sier redningsleder Tore Hongset ved HRS.

Foreløpig har de ikke gjort noen funn.

– Det er gjort observasjoner av oljeflekker på vannet, utover det er det ingen funn, sier redningsleder ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge, Tore Hongseth, til NRK.

Det er foreløpig uklart om oljeflekkene stammer fra helikopteret.

Transport

– Helikopteret skulle fly fra Pyramiden til Barentsburg, forteller Bjørgaas.

Han forteller videre at de ikke vet nøyaktig posisjon, men at det ikke er langt unna Barentsburg.

– Det er fartøyer på vei dit. Jeg regner med de vil være der innen 10 minutter, sier han.

HRS Nord-Norge og Polarsyssel samarbeider om koordineringen.

– Vi vet foreløpig ikke noe om årsaken til styrten. Det eneste vi vet er at det skal være snøvær og varierende sikt på stedet, sier han.

Helikopteret er et utbredt transporthelikopter av typen MI-8 HIP. Ifølge redningslederen så brukes helikopteret fast på Svalbard.

Les også: Se oversikt: Tidligere helikopter- og flyulykker på Svalbard

Katastrofealarm

Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) har ifølge Nordlys utløst katastrofearalarm ved sykehuset i Longyearbyen. Katastrofeledelsen er kalt sammen i Tromsø for å koordinere innsatsen, opplyser Marit Einejord, pressevakt ved UNN.

Lege Mads Gilbert i katastrofeledelsen ved Universitetssykehuset Nord-Norge sier til VG situasjonen er svært alvorlig.

– Det er vanskelige forhold med snøbyger og dårlig vær i området. Dersom helikopteret har styrtet i vannet, er kulden et problem. Men vi satser alt på at det finnes overlevende og at mennesker kan reddes. Det skriver NTB.

- Ingen kontakt

Helikopteret tilhører ifølge VG selskapet Konvers Avia, og direktør Dmitrij Zjeljazkov bekrefter at det var åtte personer om bord. Det dreier seg om en besetning på tre og fem passasjerer.

– Helikopteret tilhørte vårt selskap. I øyeblikket kan vi ikke bekrefte at det har krasjet, men vi har ikke kontakt med helikopteret, sier Zjeljazkov til nyhetsbyrået Tass, ifølge avisen. Det skriver NTB.

Ifølge NTB omkom tre personer da et russisk helikopter av samme type styrtet cirka fire kilometer fra Barentsburg i 2009. Totalt var det ni personer om bord i den maskinen.

Kommentarer til denne saken