SV har tredoblet oppslutningen

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Se den ferske målingen her

DEL

SV har tredoblet sin oppslutning i en fersk meningsmåling. I en måling i september i fjor fikk SV en oppslutning på bare 2,7 prosent blant nordlendingene. Fem måneder senere er partiet oppe i 8,4 prosent.

Reaksjon på Ap-ja

– Det er liten tvil om at?SVs suksess er en reaksjon på at Ap vil åpne for en konsekvensutredning utenfor Lofoten og Vesterålen, sier ANs politiske kommentator Stein?Sneve.

Han får støtte av valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen.

– SV framstår som det tydeligste alternativet til skeptikerne. Venstre blir for tett forbundet med Høyre, KrF står ikke så sterkt i Nordland og Senterpartiet har en minister som går inn for det motsatte. For dem som har denne saken som sin fremste sak når de skal velge parti, er det SV som står igjen, sier Aarebrot.

Målingen er tatt opp rett etter at?Aps standpunkt ble kjent, og framgangen er for ekstrem til at det bare er en justering i forhold til tidligere målinger.

JublerAstrid Olsen (52) fra SV jubler over den ferske målingen.

– Jeg er overrasket over at vi ligger så høyt, selv om jeg har tenkt at nå er vi siget. Det tenkte jeg også før Aps standpunkt til konsekvensutredning. Jeg tror det er mange saker i tillegg til oljen som spiller inn, sier Astrid Olsen.

Hun er innstilt til førsteplassen på Nordland SVs stortingsliste. Partiet har nominasjonsmøte i helga.

Høyredreining

Til tross for SVs klare framgang, er det målingens hovedinnhold en klar høyredreining blant nordlandsvelgerne, påpeker Stein Sneve. Ap mister to stortingsrepresentanter og Høyre får to.

Det viser også at Høyre har pådratt seg lite styringsslitasje etter å ha hatt makta i de største byene i Nordland i halvannet år.

Usikkert SV-mandat

Det er SVs mandat som er mest utsatt og Stein Sneve regner med at partiet må slåss hardt for å beholde det. SV har fått tilbake de fleste av sine gamle velgere, og er nå høyt mobilisert.? Det er ikke Ap, og dessuten vil effekten av konsekvensutredningen avta over tid.

– Dermed kan faktisk SV tape mandatet, selv om de beholder alle som i dag sier de vil stemme på partiet, sier Stein Sneve.

Artikkeltags