- Sexercise er bokstavelig talt en kampanje fra RFSU for å få oss til å se litt humoren i sex, og vise at sex faktisk er sunt og at du får en treningseffekt av det, sier treningsguru Kari Jaquesson til Side2.

Sexundersøkelse

Hun er styreleder i «Sex og politikk» som arbeider for å fremme seksual- og prevensjonsundervisning, og sikre trygg prevensjon.

Foreningen samarbeider med RFSU, og Jaquesson var derfor til stede da de tirsdag presenterte den årlige nordiske sex- og kondomundersøkelsen.

I år velger RFSU å fronte undersøkelsen «Sex og kondom og sånn» med slagordet sexercise for å få fokus på at sex kan være sunt.

Hjul med sexstillinger

- De har laget et lykkehjul med alt fra egentrening, altså sex alene, til duo. Hovedbudskapet er at sex er sunt, men at det er lurt å utstyre seg riktig. Skal du ha sex med noen så er det smart å bruke kondom, sier Jaquesson.

For eksempel hevder RFSU med sitt sexhjul «Let's sexercise», som viser ulike stillinger, at øvelsen «benpress med mann» gjør at du forbrenner 170 kalorier i halvtimen. Går du for «sit opps!» blir du kvitt 150 kalorier, mens «push oops!» gjør at du forbrenner 180 kalorier hvis du står på i 30 minutter.

Hvorfor bra trening?

- Sex er god trening fordi du beveger deg jo - du bruker store muskelgrupper. Og det er ganske intenst, i hvert fall i begynnelsen av et forhold, sier Jaquesson og ler:

- Sex inkluderer fysisk kontakt, berøring og til dels heftige bevegelser, legger trenings- og kostholdseksperten til overfor Side 2.

Jaquesson synes stuntet fra RFSU er morsomt, og synes stillingene de presenterer er festlige.

- Men sex skal ikke være prestasjonspreget. Hvis man har et par yndlingsposisjoner og ikke har lyst til å forandre dem, så er det ikke noe poeng i å gjøre det. Er man happy, og partneren er happy så er det nok. Men variasjon er livets krydder, så det å variere litt innimellom kan være morsomt, mener hun.

- Hverdagslig

Jaquesson understreker i den forbindelse at posisjonene på hjulet «Let's sexercise» mest av alt er laget for å ufarliggjøre.

- Sex er blitt litt sensasjonelt og pornofisert, men på 70- og 80-tallet var sex noe mer hverdagslig. Da var det mer flower power, og løpe rundt i gresset å være naturist. Det var ikke så big deal. Jeg liker ikke den sensasjonståken som har lagt seg rundt sex nå, den gjør det mye mer moralistisk, og mye mer til en vare.

Men folk har alltid hatt sex, hadde vi ikke hatt sex hadde det ikke vært mennesker. Jeg synes det er fint å gjøre det til noe mer hverdagslig, sier Jaquesson til Side 2.

- Naturlig

Jaquesson sier at «Sex og politikk» også har som hovedbudskap at sex er noe bra og naturlig. Det er noe man ikke skal måtte stigmatiseres for hvis man har annen type sex en majoriteten.

- Og man skal ikke bare fokusere på de uheldige konsekvensene sex kan ha, men man må ha muligheten til å beskytte seg mot dem, som for eksempel uønsket svangerskap, infeksjoner også videre. Da er kondom en smart innretning.