Gå til sidens hovedinnhold

Stuper i Vågøyvannet

Artikkelen er over 17 år gammel

Det var rørende enighet i pnm-komiteen (plan, næring og miljø), da de i går vedtok å fjerne de strenge restriksjonene for Bodømarka.

Etter votering kunne Øystein Wik (Frp) koste på seg et bredt glis. Foran valget sist høst var han krystallklar om hva som skulle skje med Vågøyvannet og omegn. Han ville ha bort så å si alle restriksjoner og tillate normale aktiviteter som bading og fiske, selv om vannet fortsatt vil ha en liten rolle i byens drikkevannsforsyning. Ikke mange var enig med Wik den gang. I går var det like før Rolv Lyngstad fra SV omfavnet Frp-eren.

Samme syn.

– Ja. Jeg er faktisk enig med Øystein Wik og Frp. Ved å stryke flere restriktive punkter i administrasjonens forslag, kan vi gjøre den nære bymarka mye mer attraktiv, sa Lyngstad. Det han kanskje glemte i farten, var at det var hans egen partifelle, Kyrre Didriksen, som sist høst omdefinerte Vågøyvannet fra «reservevann» til «krisevann». Akkurat den definisjonen er nemlig nøkkelen til at både Wik og Lyngstad kan gjøre seg klar til et bad i vårt nåværende drikkevann i 2007 eller 2008.

Stuper uti.

– Jeg skal nok ta meg et bad, ja, gliste Øystein Wiik. Han var ikke like sikker på om han ville ha med seg ordfører Odd-Tore Fygle, selv om også han i løpet av høsten/vinteren er blitt enig med Wik om bruken av bymarka.

Da administrasjonen i går la fram et nytt forslag til hvordan Vågøyvannet og nedbørsfeltet rundt skal brukes, gikk ordet «organisert» igjen i vedtektene.

– Hva betyr det at organisert bading, organisert fiske, og organisert ferdsel er forbudt? spurte Øystein Wik litt bekymret.

Kommunalteknisk sjef, Marvin Johansen, kunne berolige både Wik og resten av pnm-komiteen.

– Vi må forholde oss til drikkevannsforskriftene. Ettersom Vågøyvannet i framtiden skal være krisevann, kan vi ikke slippe alt helt fritt. Organisert betyr for eksempel at Bodø svømmeklubb ikke kan legge en trening dit, eller at Bodø jeger- og fiskeriforening kan planlegge fisketur for alle medlemmene. Den allmenne, normale ferdselen er derimot helt i orden. Det betyr at det kan bades og fiskes, forklarte Johansen.

50.

Mens det forrige forslaget til vedtekter for bymarka ikke tillot at flere enn 20 personer samlet seg organisert i marka, er antallet nå økt til 50. Det betyr at skoleklasser og barnehager kan bruke Vågøyvannet og omegn på normal måte.

Siden slaget om bodømarka sto før jul, er det også kommet inn et nytt vesentlig moment. Det er nå det nyopprettete Mattilsynet som skal godkjenne endringer av vedtekter for både hovedvannverk, reservevann og krisevann.

Bystyret får forskriftene til endelig godkjenning 12. februar.