Etter at styreleder i Helgeland og Salten journalistlag, som arrangerer kveldens debattmøte, Leif Steinholt, hadde ønsket velkommen gikk ordet videre til kveldens møteleder Anki Gerhardsen.

Hun inviterte deretter kveldens første gjest, Morten Strøksnes, opp på podiet.

Her svarte han på spørsmål vedrørende sine leserbrev.

- Var det nødvendig å være så krass mot navngitte personer, var ett av spørsmålene fra møtelederen.

- Jeg synes det var helt greit, svarte Strøksnes.

Deretter ble Bodø Nu-skribent Rune Nilsen invitert opp.

Også han har deltatt i debatten, og har vært kritisk til Strøksens sine innlegg, og svarte på spørsmål om hva han synes om Strøksnes sine påstander.

Deretter ble AN-journalist Siri Gulliksen invitert opp. Hun fortalte blant annet om hvordan hun har arbeidet med å få dokumentert flere av påstandene som Morten Strøksnes har kommet med i sine leserbrev.

Deretter ble Avisa Nordlands sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen invitert til podiet.

Han ble blant annet konfrontert med Avisa Nordlands rolle i denne saken – både før og etter Morten Strøksnes sine leserbrev, og om avisens vilkår for å drive kritisk journalistikk i en tid med nedbemanning.

Deretter gikk debatten videre om presseetikken rundt publiseringen av leserbrevene. Da ble High North News-redaktør Arne O. Holm også invitert opp på scenen i Stormen litteraturhus.

Deretter ble det åpnet for spørsmål og kommentarer fra salen.

Før debatten:

Lukter det virkelig korrupsjon av Bodø? Har mediene sviktet når det gjelder å avdekke det som foregår? Trengtes det en varsler utenfra for å si fra om at det stinker?  Det er noen av spørsmålene man kan få svar på under kveldens debattmøte i Stormen litteraturhus.

I kveld arrangeres det debatt rundt den såkalte «Stormensaken». Det hele startet med Morten Strøksnes kronikk tidligere i høst hvor han skrev at «Bodø har lenge hatt rykte på seg for å være en ganske korrupt by.

- Vi registrerte allerede etter første kronikk at dette var en sak som engasjerte mange og skapte reaksjoner. Siden har det ballet på seg, og Avisa Nordland har begynt å dekke saken nyhetsmessig, sier Leif Steinholt, leder av Helgeland og Saltens journalistlag, som står bak debatten.

Mediekritikk

- Vi fant ut at dette var et tema som var mitt i blinken for et debattmøte. Det ligger betydlig mediekritikk i det han har tatt opp. Stemmer det at mediene i Bodø har latt viktige ting gått under radaren, spør Steinholt.

Morten Strøksnes kommer på møtet. Det gjør også Avisa Nordlands sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen, AN-journalist Siri Gulliksen, Bodø Nu-skribent Rune Nilsen, Arne O. Holm, redaktør i High North News, Thor Woje, tidligere redaktør i Nordlands Framtid og Avisa Nordland og tidligere leder i Pressens faglige utvalg, og påtroppende ordfører Ida Pinnerød (Ap).

Møtet ledes av Anki Gerhardsen.

Takket nei

I tillegg til disse har Ole Hjartøy, Rolf Cato Raade, Morten Christian Jakhelln og Geir Are Jensen fått tilbud om å delta. Alle har takket nei.

- Jakhelln og Raade har opplyst at de er bortreist, Hjartøy hadde ikke mulighet til å komme, mens Geir Are Jensen har sagt at han har sagt sitt siste ord i debatten. Vi skulle gjerne ha hatt dem med, men vi kan ikke gjøre noe med at de ikke har muligheten til å komme, sier Steinholt.

- Du tror ikke at det blir en skeivfordeling i debatten med at disse ikke møter?

- Nå har vi fått inn Rune Nilsen, skribent i Bodø Nu. Han har vært kritisk til Strøksnes, og vi vil ha inn de kritiske røstene. I tillegg er det mulig å komme med innspill, kommentarer og kritiske spørsmål fra salen, sier han.

Åpent møte

Dette er et åpent møte for alle som ønsker å komme, og ut i fra påmeldingen på sosiale medier har nærmere 350 personer sagt at de vil stille.

- Derfor flyttet vi møtet fra litteratursalen til andre etasje i biblioteket.

Direkte på nett

NRK Nordland og Avisa Nordland samarbeider om en direktesending på nett fra debatten.

- Det er vi glade for. Det er flere som ikke har mulighet til å komme til Bodø som har ytret ønske om å kunne følge debatten på nett, sier Steinholt.