«Det sted man er fra er alltid pent, det er fedrelandsfølelsen i det små, hjemmefølelsen», skrev Knut Hamsun.

Som er verdens beste forfatter og et geni. Det mener i alle fall folk i Hamarøy. Og noen til.

Hamsuns forfatterskap er udiskutabelt noe Nordland kan være stolt av. Han trenger knapt noen nærmere presentasjon. Noe annet er det med andre lokale spesialiteter som vi mener er vedens beste, største, flotteste og mest unike.

Som Stetind. Fjelltoppen, som knapt noen utenfor regionen har hørt om, gikk til topps i en uhøytidelig sommerlek i NRK, og ble kåret til Norges nasjonalfjell i 2002.

Når noen utfordrer lokalpatrioten i oss, blir det nærmest en folkesport å sende SMS-er som NRK kan lage sommerradio av.

Nordlendingene er stort sett lette å be viser det seg, og det ender gjerne med landsdelskamp mellom sør og nord. Nord vinner betenkelig ofte. Merittlisten er lang.

Folk fra Nord-Norge har sørget for at landsdelen har havnet øverst på utallige lister. Arthur Arntzen ble for eksempel kåret til «Århundrets humorist» av «Nitimens» lyttere i 1999. Det er kanskje ikke så rart, hans karriere tatt i betraktning, selv om Oluf er og blir mest for oss nordlendinger.

Men sannelig har vi ikke klatret til topps flere ganger ved hjelp av skikkelig lokalpatriotisme!

NRK har også latt sine lyttere avgjøre hva som er Norges nasjonalkake. Valget sto mellom Kvæfjordkaka, marsipankake og kransekake. Gjett hva som vant? Kvæfjordkaka selvfølgelig!

Med 2400 stemmer vant kvinnebunaden fra Nordland med god margin i Dagbladets SMS-konkurranse i 2006. Blant mannsbunadene gjorde Nordland rent bord.

Målselvfossen i Troms er den fossen «Nitimens» lytterne mener fortjener tittelen Norges nasjonalfoss. Det var i 2003.

Da har Nord-Norge altså både århundrets humorist, nasjonalfjellet, nasjonalfossen, Norges fineste bunad og beste kake.

Nå gjør andre krav på «nasjonalfjellet».

Snøhetta og Dovrefjell er vårt nasjonalfjell, sier Ola Røtvei, ordfører i Oppdal og leder av Dovrefjell nasjonalparkstyre.

Det er nå vi ser det i kommentarfeltene. Sunn og god lokalpatriotisme slår over i ren og usminket sjåvinisme.

Norge består av stein; det finnes faktisk flotte fjell også andre steder enn i Tysfjord. Opptil flere kan nevnes.

Stetind ble forresten kåret ved hjelp av urent trav.

Til dem som har glemt det. Eller fortrengt det: Tysfjord kommune satset kraftig og brukte 19.000 kommunale kroner på å få stemt fram fjelltoppen.

Mobilkort ble delt ut til ungdommer, som fikk ordre om å sende SMS-er for livet. Det gjorde de.

Hensikten var selvfølgelig å få en landskjent attraksjon i kommunen, noe som kunne lokke turistene ved siden av hvalsafari.

Det ble riktignok et lite oppsving rett etter kåringen, det kom flere besøkende. Men nå karakteriseres hele opplegget som en fiasko.

Stetind gikk til topps mens effekten gikk til bunns. Og hva kan vi lære av det, ved siden av at det ikke lønner seg å jukse?

At storkjeftede nordlendinger av og til bør gå litt stille i dørene.