Jon Sommerseth, daglig leder i Narvik og omegn turistforening (NOT), er klar i sin tale.

– Stetinden er spesiell og fortjener å være nasjonalfjell, sier han til Fremover.

Vil ha snøhetta

Det var NRK som mandag presenterte nyheten om at redaktør og daglig leder i Friluftsliv, Bjørn Andreas Esaissen, kjører i gang en kampanje i bladet om å vrake Stetind som nasjonalfjell og erstatte det med Snøhetta.

Argumentene han bruker overfor NRK er at det ikke er noen offentlige mandater som har kåret Stetind til nasjonalfjell.

Han vil også bruke feiringen av grunnloven som en del av kampanjen for å få Snøhetta til nasjonalfjell. Bakgrunnen for dette er at det ble sagt «Enige og tro til Dovre faller».

Derfor mener han at Snøhetta har et større historiske spekter enn Stetind. Han uttrykker at Snøhetta befinner seg i en liga over Stetind, ettersom Snøhetta har lange tradisjoner med blant annet handelsruter.

I tillegg mener Esaissen at Stetind ikke fortjener å være nasjonalfjell, fordi det er for utilgjengelig og for vanskelig for folk å utnytte turområdene i fjellet. I motsetning til Snøhetta, som han mener er mer familievennlig.

Bare tull

Jon Sommerseth mener argumentene Esaissen bruker ikke er helt korrekte.

– Når kåringen ble gjort, var det ikke et argument at nasjonalfjellet skulle være et folkefjell, sier han og legger til at selv om Stetind kanskje er utilgjengelig geografisk, er det ikke bare ekstremsportutøvere som kan klatre fjellet.

– Seinest i fjor sommer arrangerte vi i NOT tur til Stetind. Da var det barn nede i 10-årsalderen som deltok. Vi gikk riktignok ikke til toppen på Stetind. Men fikk en helt fantastisk tur opp til Hals fortopp, sier han og forteller at det er utrolig mange som kommer til topps.

– Mange kjenner klatrere eller kjøper guidede turer som kan sørge for at man kommer seg til toppen av «ambolten», sier Sommerseth.

–Og kanskje bør det være slik, at å bestige nasjonalfjellet bør henge litt høyere enn å bestige Snøhetta eller Galdhøpiggen, sier han.

Bør henge høyt

Sommerseth mener at til tross for at fjellet er lokalisert i Tysfjord kommune, og ikke på Dovre, er det likevel et fjell som tilhører hele den norske befolkningen.

– Det er et fjell alle kan være stolte av, sier han.

Han forteller at han selv ikke har vært på Snøhetta, men ut fra bilder han har sett er han overbevist om at Norges nasjonalfjell bør være litt majestetisk.

– Symbolverdien til Stetind, kan ikke sammenliknes. Stetind er berømt og beryktet og godt besøkt både nasjonalt og internasjonalt.

– Og når folk tar turen for å bestige Stetind, reiser de ikke bare rett hjem etterpå. Som regel utforsker de det fantastiske nabolaget til Stetind; Efjord, Tysfjord og Hamarøy. Ser man på helheten i området rundt Stetind, er selve nasjonalfjellet bare prikken over I-en på den fantastiske naturen som er i området, sier han.