Gå til sidens hovedinnhold

Stein gir rullebane

Artikkelen er over 17 år gammel

Bodø blir kvitt 80.000 kubikkmeter stein, Forsvarsbygg får billig fyllmasse, flyplassen får lengre rullebane og byen mindre flystøy.

Etter mye fram og tilbake har Bodø kommune og den politiske ledelsen i forsvarsdepartementet nå blitt enige om en avtale som skal sikre utbygging og 600 meter forlengelse av rullebanen på Bodø lufthavn.

Tungen på vektskåla i denne saken er intet mindre enn 80.000 kubikkmeter fjell som sprenges ut av Hunstadlia i forbindelse med vannverksutbyggingen. Dette er stein som staten nå vil kjøpe for å bruke som fyllmasse i vestenden av rullebanen.

Klar strategi.

Strategien fra Bodø kommune har vært helt klar: Klarer man å få Forsvaret til å kjøpe steinen og lagre den inne på området, så er man et langt skritt videre med å sikre rullebaneutbyggingen.

Hvilket er nettopp det som har skjedd. AN kjenner til at man i departementet har drøftet saken med Forsvarsbygg. Konklusjonen ble at man ikke ville si ja til steinkjøpet før man var rimelig sikre på at det ble rullebaneutvidelse neste år.

I den avtalen som blir inngått er det da også tatt et forbehold om at Stortinget vedtar en bevilgning på 200 millioner kroner til utbyggingsprosjektet. Etter det AN erfarer vil høstens statsbudsjett inneholde et forslag om en slik bevilgning.

De som har skapt litt kluss i vekslingen er debatten om prisen på fyllmassen. I utgangspunktet var Forsvarsbygg villige til å betale 35 kroner per kubikkmeter, noe som ville gitt kommunen en inntekt på 2,8 millioner kroner.

Bonus.

Men etter å ha tenkt seg om presset Forsvarsbygg prisen ned til 23 kroner per kubikkmeter, noe som betyr 1,8 millioner for hele partiet. Altså et inntektstap for kommunen på en million kroner.

Saken var oppe i formannskapet 23. juni og der vedtok politikerne å overlate denne saken til administrasjonen. Formannskapet var skjønt enige om at det viktigste var en forlenget rullebane. Hvis man i tillegg kunne tjene penger på fyllmassen som måtte fjernes fra Hunstadlia, så var det å betrakte som en ekstra bonus.

Opprinnelig skulle rullebaneutvidelsen startet i år, men kostbare fregatter og krigsinnsatsen i Irak stakk av med pengene.

Nå ligger imidlertid alt til rette for byggestart neste vår.

– Meget gledelig, sier stortingsrepresentant Ivar Kristiansen (H).

Han har vært en av flere som har jobbet hardt for å få fortgang i denne saken.