Søsken splittes etter fem flyttinger

Artikkelen er over 12 år gammel

Et søskenpar på sju og åtte år har siden desember i fjor skiftet beredskapsfamilie tre ganger. Nå risikerer de å bli flyttet enda en gang, før de blir splittet og spredt til hver sin fosterfamilie.

DEL

Fylkesnemnda har fattet et vedtak om at barna skal i fosterhjem, men på grunn av treg saksbehandlingstid har omplasseringen tatt lengre tid enn normalt. Nemnda har i sin avgjørelse anbefalt at de får bo sammen. Likevel vurderer barnevernet å splitte ungene.

– Jeg kan til nød akseptere at barna mine skal i fosterhjem, men ikke den behandlingen de har fått siden de ble tatt fra moren, sier den fortvilte faren som ikke kan annet enn å se på at ungene blir flyttet fra familie til familie, og fra skolekrets til skolekrets.

n Det hele startet i desember i fjor da barnevernet med et hastevedtak flyttet de to søsknene på sju og åtte år fra mor, og inn i et beredskapshjem i samme kommune i Salten.

n I februar kunne ikke ungene lengre være i beredskapshjemmet. Barnevernet plasserte ungene midlertidig hos faren i en annen kommune, i påvente av at saken skulle opp i fylkesnemnda.

n I slutten av april kom saken opp i fylkesnemnda for sosiale saker. I slutten av mai ble det fattet vedtak om at søskenparet skal i fosterhjem. Nemnda anbefaler at de to ikke splittes, men får bo sammen.

n I slutten av juni blir barna hentet hos far, og plassert i sitt tredje hjem i løpet av de siste seks månedene.

n I august skal dette beredskapshjemmet på ferie, og barna må flyttes til nok et beredskapshjem. Etter planen skal de være der i to uker, før de flyttes tilbake til beredskapshjemmet der de bor i dag. Der skal de være til de flyttes i fosterhjem.

Bodd hos far. Advokaten til barnefaren, Terje Stifjell, er oppgitt over barnevernets håndtering av saken, og stiller spørsmål ved hvorfor ikke ungene kunne få være hos faren til barnevernet finner en fosterfamilie.

– Ungene bodde jo hos faren fra februar til slutten av juni, og det har ikke skjedd noen endringer i livet hans siden den perioden. En sakkyndig har til og med vurdert faren, og det er ikke kommet fram opplysninger som gjør han uegnet som omsorgsperson, sier Stifjell.

– Barna mine har hatt det veldig bra hos meg, og har gitt uttrykk for at de ønsker å bo hos pappaen sin. Det står skrevet i dokumenter barnevernet har fått tilgang til. Derfor skjønner jeg ikke hvorfor de må igjennom alle disse flyttingene, sier barnefaren.

Splittes. Han er sliten etter det han beskriver som en håpløs kamp mot det offentlige. I går toppet det seg da han fikk beskjed fra barnevernet om at det vurderes å splitte de to barna i hvert sitt fosterhjem.

– Barnevernet har løyet barna mine rett opp i ansiktet, påstår faren.

– De ble fortalt at de skulle i fosterhjem sammen, men nå skal de altså ikke få bo sammen. Det er helt forferdelig. De er allerede splittet fra sine halvsøsken, sier faren som har engasjert seg sterkt i saken.

– Man behandler ikke dyr slik mine barn er blitt behandlet, sier faren.

Artikkeltags