Kevin fant 1700 skarpe skudd og 30 bombekastergranater

Her er litt av resultatet etter en kveldstur med metalldetektor.

Her er litt av resultatet etter en kveldstur med metalldetektor. Foto:

Av
DEL

Bestill AN+ her. KUN 100,- ut året!

Kevin Jensen er aktiv bruker av metalldetektorer og har gjort hobby av å lete etter gamle gjenstander, og spesielt krigsgjenstander.

Han fikk seg nylig en overraskelse da han var ute og inspiserte et nytt område i Sørfold med sine detektorer.

– Jeg fikk tillatelse av jordeier i Kvitblikk til å lete etter gjenstander fra krigen. Dette var et område jeg aldri hadde vært i før så jeg visste at det var mye å finne, men at jeg skulle ende opp med 30 skarpe bombekastergranater og 1700 skarpe skudd, det overgikk selv mine forventninger, ler Jensen.

Tysk ammunisjon

Både patronene og granatene stammer mest sannsynlig fra tyskerne som kom hit under 2. verdenskrig.

– Granatene er tyske, det er jeg helt sikker på. Patronene er det litt mer usikkerhet rundt, da det som står skrevet på de er på fransk. Men at dette var i tyskernes materiellbeholdning er jeg ganske sikker på, forklarer Jensen.

Ammunisjonen stammer fra 1940, men det er vanskelig å si noe om hvilket kaliber de tilhører.

– Det som et funnet her er 50mm granater, som er det minste typen. Patronene er jeg litt usikker på. De minner mye om 762, som tilhører en engelsk mauser, men de er litt for store for denne typen, sier Jensen.

Ikke uvanlig

Det er ikke hverdagskost, men det er heller ikke uvanlig å gjøre slike funn.

– Forsvaret får vel rundt 3–400 oppringninger i året på slike funn, så det er på ingen måte ekstraordinært, sier Ivar Moen, pressevakt ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

Alt av ammunisjon som blir funnet blir overlatt til Forsvaret for destruering.

– I dette tilfellet tok vi med alle granatene til Hammerfall-gruva og destruerte de der. De 1700 patronene som ble funnet ble sendt til brenning, forteller EOD-offiser i Forsvaret, Wiggo Korsvik.

En økende hobby

Forsvaret melder at de får flere og flere henvendelser fra folk som gjør funn av krigsgjenstander.

– Det er flere og flere som går ut og leter etter ting med metalldetektor, noe som gjør at det blir en naturlig økning i antall henvendelser, sier pressevakt Moen ved FOH.

At det er en stor økning i bruk av metalldetektorer, overrasker ikke metalldetektor-entusiast Kevin Jensen.

– Det er utrolig spennende og du vet aldri hva du finner. Jeg begynte med dette for snart to år siden, og synes det er kjempeartig å drive med dette som hobby, sier Jensen.

Han anbefaler folk til å prøve det.

– Det er en kjempefin hobby og trenger ikke være så dyrt. Du får en brukbar metalldetektor til rundt 7000 kroner, og så må man ha en finsøker i tillegg, men det er absolutt verdt det, avslutter Jensen.

Artikkeltags