– Hun har vist at det går an og er et idol for meg, sier Solveig Caroline Henriksen. Hun studerer økonomi og ledelse på Handelshøgskolen i Bodø og vil starte butikkjeden Trendy design. I går var hun en av rundt 150 deltakere på næringskonferansen Nettverk 2005 i Bodø som handelshøgskolen arrangerte i samarbeid med NHO Nordland og Sparebank 1 Nord-Norge. Kirsten Holmen, fersk prisvinner for sin gründerinnsats innen reiseliv, oppfordret de ungene jentene i salen til ikke å nøle med å starte for seg selv.

Må ha baller.

– Bare gjør det! Men pass på å finne en mann som ikke er så veldig karriereorientert – en som kan dele på oppgavene hjemme og ta seg av både barn og klesvask, sa Holmen. Hun mener at kvinner er for lite bevisst på at de har både maskuline og feminine sider.

– Vi kommer ikke langt med bare omsorgsinstinkt, killerinstinkt må også til, sa hun og minnet om at man ikke må ha penis for å lykkes som gründer, baller derimot...

Kvinnefond.

26 prosent av gründerne er kvinner, Kirsten Holmen ser ingen grunn til at skjevfordelingen skal fortsette.

– Kvinner både vil og kan. Men vil man som kvinne til topps, kan man langt på vei glemme privatliv med fester, aerobic og venninnekvelder. Det er 12 timers arbeidsdager.

Holmen har ikke mye overs for kvinnenettverk og har ingen tro på et eget feministisk parti, men mener alle partiene bør stille med program for kvinner og næringspolitikk. Og ønsker en nasjonal handlingsplan for kvinners innovasjon og entreprenørskap.

– Og et kvinnefond på minst 100 millioner kroner for å bidra i startfasen for gründerne.

Trendy Design.

Holmen vokste opp i en familie med sterke personer som hadde store forventninger til henne. Både hun og datter Solveig tror historien har gjentatt seg.

– Av og til tenker jeg: "Herregud, har du så stor tro på meg? " Sier Solveig til moren. Samtidig er hun innforstått med at å satse ikke er ensbetydende med å lykkes første gang.

– Det er lov å feile og å reise seg igjen.

– Hvilke råd gir mor til datter?

– Først og fremst at hun må ha tro på seg selv. Og at hun er bevisst på valgene sine, hun studerer, har kjæreste og venner og vil gjerne ha tid til alt.

– Blir det enklere å være gründer for Solveig enn for Kirsten?

– Det tror jeg nok, for jeg trekker veksler på hennes erfaringer og nettverk, sier Solveig Henriksen.