Stor fare for store snøskred i Nord-Norge

Slik så det ut på E6 over Saltfjellet i Nordland mandag morgen.

Slik så det ut på E6 over Saltfjellet i Nordland mandag morgen. Foto:

DEL

De siste dagene har det vært stor fare for større, naturlig utløste skred over hele Nord-Norge, skriver NRK Nordland.

– Vi har ikke fått beskjed om at det har gått store skred i Nordland ennå, men det har ikke vært vær for å ferdes i fjellet heller. Så vi utelukker ingenting, sier vaktleder i snøskredvarslingen i NVE, Heidi Bache Stranden til NRK Nordland.

De siste dagene har vært preget av stor snøskredfare i Ofoten og Salten. Kraftig vind, mye snø og nedbør gjør at det har dannet seg massive fokksnøflak i leområder.

– Kan gå store skred

Mandag er det rødt farevarsel for snøskred i Vest-Finnmark, Lyngen, Nord-Troms, Sør- og Indre Troms og Ofoten.

Stranden forteller til NRK Nordland at det ventes stor snøskredfare som følge av vinden og de store snømengdene.

Der hvor det legger seg opp mye fokksnø kan skredene bli store. Området rundt Bjørnfjell i Ofoten er spesielt utsatt for store, naturlig utløste skred.

– Det ser ut som om deler av snøskredfaren kan gi seg i morgen. Det blir spennende å se hvordan det går med mildværet som er meldt, det vil endre forholdene i fjellet betraktelig, sier Stranden.

Byger over hele landsdelen

Vakthavende meteorolog Charalampos Sarchosidis sier vi har hatt pålandsvind over stort sett hele Nord-Norge de siste dagene, og at det fortsatt er mye vind.

Bygeaktiviteten vil riktig nok minke litt, før temperaturene øker betraktelig.

– Det kommer sludd først på dagen i Nordland, etter hvert regn først i sør. Det blir også mer nedbør igjen. Økning i vinden opp i sør og sørvest liten kuling, opp i stiv kuling på kysten. midlertidig litt minkende, sier Sarchosidis til NRK Nordland.

Artikkeltags