Gå til sidens hovedinnhold

– Slutt å tie om overgrepene

Artikkelen er over 14 år gammel

Tausheten om de seksuelle overgrepene i Tysfjord er ødeleggende, sier Karl Edvard Urheim (38). Han er selv blitt seksuelt misbrukt. Nå vil han bidra til at flere sier fra og søker hjelp.

Da familiefaren i Tysfjord tirsdag slo alarm om seksuelle overgrep i NRK Sámi Radio, var det som Karl Edvard Urheim fikk en knyttneve i magen.

– Jeg tenkte: Takk og pris. Endelig. Det var en lettelse og en gledens dag på en merkelig måte. Etterpå bestemte jeg meg for å fortelle min historie. Ikke fordi det er meg det handler om nå – for meg skjedde overgrepene for lenge siden, og jeg har fått hjelp. Men jeg håper at jeg ved å stå fram, kan få flere til å betro seg til noen, anmelde forhold og søke hjelp.

Kjøpt og misbrukt. Urheim var ti-tolv år da han ble seksuelt misbrukt av en slektning.

– Det skjedde hjemme hos ham, gjentatte ganger og over lang tid. Hvor lenge, vet jeg ikke. Jeg ble kjøpt med penger, godteri og iskrem. Jeg trodde lenge det skulle være sånn. Han truet meg med knyttneven og trakassering til å holde kjeft, sier Urheim.

I mange år fortrengte han det som hadde skjedd. Først i forbindelse med en spesiell hendelse i familien mange år senere, husket han og fortalte det til den nærmeste familien. Han anmeldte aldri det som skjedde.

Mange har ringt. – Først da jeg husket hva som hadde hendt, forsto jeg hvorfor ting hadde blitt som de ble i livet mitt. Jeg fikk hjelp og er kommet styrket ut av dette. Nå er det andre det handler om, sier Urheim. Etter at han fortalte sin historie i NRK Sámi Radio, har flere ringt ham og fortalt om overgrep.

– Jeg håper de ringer krisetelefonen. Det er veldig bra at kommunen har reagert så kjapt og fått et skikkelig apparat på plass. Det var viktig for meg da jeg overveide om jeg skulle stå fram. Man kan ikke rote i noe så voldsomt uten at det står noen klar til å hjelpe, sier Urheim.

Tier. En av dem som har kontaktet Urheim har fortalt om tre-fire hus som brukes som festlokale – rekrutteringslokale for alkohol, dop og sex-misbruk.

– Jeg sa til ham: Nå er det din jobb å ringe og fortelle om dette. Jeg tror omfanget av overgrepene er mye større enn det vi tror. Man vil gjerne tro det beste. I flere år var jeg lærer og søndagsskolelærer i Tysfjord. Jeg vil påstå at jeg så starten på overgrep uten at jeg visste det, den gang. Man blir fanget av systemet og holder kjeft, sier Urheim.

Machokultur. Han mener at deler av Tysfjord preges av en machokultur der menn eier kvinner og unge jenter utsettes for et sterkt sex-press.

– Seksualiteten er skambelagt. Folk har ikke et trygt og godt forhold til kropp og seksualitet. Dette gir grobunn for overgrep. Det er tette bånd mellom folk og alle har en relasjon til hverandre. Man vokser opp med at man skal holde kjeft – for fredens skyld. Når man lever i aksept- og fortielsessamfunnet, fanges man av de samme tankene. Men nå er det stukket hull på byllen, og dette er bare begynnelsen, håper Urheim.