I en undersøkelse Forbrukerrådet har gjort, svarer én av tre at de har trening som nyttårsforsett. Nå går de derfor ut med råd til alle som skal velge treningssenter.

- Dette gjør vi for at folk skal unngå avtalerettlig skrekk, sier regiondirektør i Nordland, Torgeir Øines.

Det første han råder deg til er å sjekke kontrakten nøye. Samtidig opplyser han om en fiffig detalj, som de fleste kanskje ikke er klare over:

- Du har kun angrerett om du tegner avtalen på gata, eller over internett. Gjør du det ved skranken, er du fanget.

Det er totalpris som teller

Selv om treningsavgiften ikke er så høy, kan totalprisen bli det når etableringsgebyr og oppstartsavgifter legges til.

- Undersøk derfor hva som blir den totale prisen, oppfordrer regiondirektøren.

Prislister skal være oppslått i treningssenteret, men du finner dem også på treningssenterets hjemmeside. Forbrukerombudet har lenge vært misfornøyd med hvordan treningssentrene har drevet reklame, og har derfor også laget retningslinjer for markedsføringen slik at du slipper å bli lurt.

- Merk også at noen treningssenter krever at du må inngå en autogiro-avtale for betaling. På den måten kan treningssenteret få pengene automatisk fra din konto til seg. En slik avtale er i så fall noe du selv må opprette i banken, sier Øines.

Binding til besvær

Bindingstid er nok en avgjørende faktor på hvilket senter du bør velge. Øines oppfordrer alle til å sjekke bindingstiden på medlemskapet, og hvor lang den er.

- Ellers kan du oppleve å måtte betale for et treningsmedlemskap på en annen kant av landet om du skulle flytte like etter avtaleinngåelsen.

Forbrukerombudet anbefaler at bindingstiden ikke skal være lenger enn ett år.

- Men det er ikke ulovlig å kreve en mer, så les nøye hva du skriver under på. Undersøk også om du må gjøre noe aktivt for å melde deg ut. De fleste treningskontraktene krever det, forklarer regiondirektøren.

Krever sykemelding

Forbrukerrådet mener også at du helst bør går for avtaler det er lett å fryse.

- Det kan være greit å kunne fryse avtalen, hvis nyttårsforsettet fører til en gjenoppliving av en gammel idrettskade som gjør at du ikke kan benytte deg av treningstilbudet på mange måneder, sier Øines.

Frysing innebærer at du slipper å betale for medlemskapet mens du venter på å bli bedre.

- Husk at mange treningssentre krever å se en sykemelding på forhånd for å fryse medlemskapet. Du kan med andre ord ikke komme i ettertid og krever pengene tilbakebetalt.

Mange opplever vanskeligheter ved å si opp treningsavtalen. Forbrukerrådet har anbefalt alle treningssenter til å ha oppsigelsesfrist på én måned.

- Men ofte er den på tre måneder. Sjekk alltid oppsigelsesfristen i din egen avtale, og hvordan du skal si opp. Selv om det ikke er noe krav om skriftlig oppsigelse, er det er lurt å sende en e-post av bevishensyn.