Skutt og drept for 200 år siden – nå får han endelig en grav

Lokalhistoriker Odd Lekang er blant dem som har sørget for at Ikkurkaillen endelig får et verdig hvilested. På gravsteinen står et sitat fra kirkeboka fra 1910: "Et lig fra Øverdalen kaldet Ikurd Kalden".

Lokalhistoriker Odd Lekang er blant dem som har sørget for at Ikkurkaillen endelig får et verdig hvilested. På gravsteinen står et sitat fra kirkeboka fra 1910: "Et lig fra Øverdalen kaldet Ikurd Kalden". Foto:

Av og
Artikkelen er over 5 år gammel

Les den utrolige historien om Ikkurkaillen.

DEL

En gang for et par hundre år siden overrasket en svensk reineier noen krypskyttere på jakt etter svenskrein i Misvær. Samen ble skutt og drept, før han ble lagt i en provisorisk kiste og lagt under en stor stein i ei ur.

I årene som fulgte levde historien om Ikkurkaillens skjebne i beste velgående i bygda. Blant annet nektet kvinnene å hente kyr fra beite i Ikkurdalen, fordi det var der et sted Ikkurkaillen lå.

– Lappeliket skal ikke jordfestes

Men en sommerdag i 1910 fikk Johannes Olsen Vesterli noen naboer med seg for å hente Ikkurkaillen, og sammen bar de levningene av ham ned til kirkegården i Misvær, hvor han ble lagt i en umerket grav.

Senere den samme sommeren skrev prost Nilsen i Skjerstad et brev til biskopen, hvor han spør om «lappeliket som er begravd på Misvær kirkegård skal jordfestes». Det frarådet biskopen, men for å være helt sikker i sin sak henvendte han seg til Kirkedepartementet.

I svaret fra departementet datert 18. august 1910 heter det: «Lappeliket skal ikke jordfestes».

Fortjener en stein

Historien om Ikkurkaillen har blitt en legende i Misvær, og lokalhistoriker Odd Lekang er en av dem som har kjent historien hele livet.

Da man ved hjelp av gravferdsprotokollen for noen år siden klarte å finne stedet hvor Ikkurkaillen ligger begravet, følte han at historien fortjente en verdig avslutning.

– Vi er flere, deriblant Sten Jerry Stormo og Finn Ove Brekke, som begynte å snakke om at denne graven fortjente en stein. Vi tok kontakt med Roy Arne Austerheim, som bor i nærheten av der levningene ble funnet, sier Lekang.

– Vi fant steinen i ura, like ved der han ble funnet. Det var nesten som laget til en gravstøtte, forteller Austerheim som ser fram til seremonien søndag.

Gravsteinen er allerede på plass på Misvær kirkegård, og på søndag, under kirkas hundreårsjubileum, vil biskop Tor B. Jørgensen foreta den etterlengtede jordfestelsen. Kanskje så mye som to hundre år etter at ugjerningen skjedde.

En verdig avslutning

Lekang mener historien om Ikkurkaillen, og måten myndighetene behandlet saken på i 1910, er en viktig historie.

– Det forteller mye om synet man hadde på lappene den gang, og faktisk helt opp til vår tid, sier Lekang som er glad for at biskopen i 2012 nå gjør opp for det synet biskopen i 1910 hadde.

– Dette er en historie og en skjebne som virkelig fortjener en verdig avslutning. Og nå får den det, og det er jeg veldig glad for. Nå skal endelig vår biskop rette opp den urett som ble gjort tilbake i 1910. Det kjennes godt, sier Lekang.

Artikkeltags