Kjæresteparet Kjetil Mastad Vestergaard (26) og Cecilie Lund Mathisen (23) skal gjennomføre en mildt sagt krevende langtur.

Vestergaard står mellom to jobber, mens kjæresten er halvveis i studiene. Sammen ville de derfor gjøre noe minneverdig sammen før neste jobb -og studieperiode.

- Ja, du kan trygt si vi er på langtur! Vi begynte på Nordkapp 5. mars, og har gått på ski derfra gjennom Finnmark og ned til Nord-Sverige, før vi endte opp i Sulitjelma. Og nå står omtrent 400 kilometer i kajakk for tur, forteller Vestergaard.

Skal til Lindesnes

Paret skal på mandag padle videre fra Bodø, helt til Rørvik i Nord-Trøndelag.

Deretter skal de sykle fra Trøndelag til Dalen i Telemark, før de igjen tar padleåren fatt under den siste etappen mot Norges sydligste punkt, Lindesnes.

- Totalt blir nok turen på nærmere 3000 kilometer, fortsetter 26-åringen optimistisk.

Overnattingene skjer i telt langs kysten.

- Vi har beregnet at det vil ta omtrent 25 dager før vi er i Rørvik. Totalt på hele turen runder vi sikkert 100 teltdøgn. Resten blir nok i hytter, legger Mathisen til.

Ingen tidspress

- Kjetil har padlet en del før, og tok kurs på folkehøgskolen da han gikk der. Jeg har kanskje vært fem ganger i en kajakk. Og han hadde så vidt gått på fjellski før vi forlot Nordkapp, sier Mathisen.

Men tenkte dere ikke forut ut for turen at dere kanskje ikke hadde nok erfaring?

- Nei, for vi har ikke hatt noe tidspress, og er begge svært turvante. Er det dårlig føre eller dårlig vær, så tar vi hensyn til det. Da går det egentlig helt fint, sier Vestergaard.

De påpeker likevel at overskudd og vilje er en viktig faktor for å kunne gjennomføre.

- Vi er jo friluftsmennesker, og det er viktig å ha evnen til å bygge overskudd og bruke dette, legger Mathisen til.

Får hjelp

Bodø Kajakklubb har bistått med henting av kajakker på Hurtigruta, som paret benytter seg av til å transportere utstyr til de forskjellige etappene. I tillegg har klubben kommet med gode kajakktips.

- Det er mange som ikke ser risikoen ved å ha feil utstyr når du skal ut i kajakk. Disse to er utstyrt med tørrdrakter, noe som er veldig viktig spesielt på en så lang tur, avslutter leder i Bodø Kajakklubb Brian Morsund.