Skal bli enda større

Stort. Lorentz Hardy foran den nye fabrikkhallen, som skal stå klar neste år. Foto: Vidar Berg

Stort. Lorentz Hardy foran den nye fabrikkhallen, som skal stå klar neste år. Foto: Vidar Berg

Artikkelen er over 10 år gammel

Lofoten Viking AS på Værøy ligger helt i norgestoppen på mottak og produksjon av sild. Nå skal bedriften bli enda større, men 100-millioners-prosjektet mangler strøm. Se video.

DEL

– Tar vi fjorårets produksjon ved Lofoten Viking AS og fordeler den på vogntog, ble det sendt fiskeprodukter fra Værøy tilsvarende 9,5 vogntog hver eneste dag hele året, forteller produksjonssjef Lorentz Hardy, ikke lite stolt over det de har fått til på Værøy de siste årene.

Og nå skal Lofotens største sildemottak bli enda større. Neste vår skal en ny fabrikkhall stå ferdig, og da har eierne investert over 100 millioner kroner i et flunkende nytt produksjonsanlegg.

Vilje til å satse

– Nergård-konsernet har stor vilje til å satse på Værøy, og det nyter vi godt av. Men tross en investering på over 100 millioner kroner i nytt, avansert produksjonsutstyr, og ikke minst nye lokaler, kan vi risikere at hele det nye anlegget blir stående uten virksomhet når det står klart neste år. Og årsaken til dette er selvfølgelig mangelen på strøm til Værøy, sier Hardy.

Foreløpig velger han å tro at sentrale politikere tar til vettet, og sørger for at det blir bevilget nok penger til at ny kabel kan legges fra Lofotodden til Værøy, og med det sikre at både Værøy og Røst får mulighet til å etablere nye virksomheter i de to kommunene.

– Men etter valget har det vært stille fra stortingspolitikerne, og dessverre er Alf Ivar Samuelsen ikke lenger på Stortinget. Han kjempet hardt for økte bevilgninger til ny kabel, og det er bare å håpe at de som nå sitter på tinget tar saken videre, sier Hardy.

85 personer

Helst vil han snakke om den rivende utviklingen Lofoten Vikin AS har hatt siden oppstarten.

– Vi sysselsetter på det meste 85 personer, og må hente inn arbeidskraft både fra andre steder i Norge og fra utlandet. Mange av disse blir værende på øya, noe som er svært positivt for hele samfunnet. Og våre ansatte produserte i fjor fisk av ulike typer en mengde som tilsvarer 20 kilo per innbygger i Norge. Det er mer enn det hver nordmann spiser i løpet av ett år, kan han fortelle.

Omsetningen i fjor endte på vel 400 millioner kroner, og Hardy tror den kommer til å øke i år.

– Vi ender nok opp med en omsetning mellom 400 og 450 millioner kroner, og kommer vi i gang med det nye anlegget vil vi få flere bein å stå på. Da blir det økt satsing på lodde, og vi vil i tillegg åpne for mottak av makrell, som det første anlegget i Lofoten, sier Lorentz Hardy.

Artikkeltags