Skadet foten - måtte vente 77 timer på hjelp

Av
Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Turgåeren fra Rykkin ringte AMK-sentralen mandag morgen etter å ha tråkket over i fjellet. Klokken 14.19 torsdag ble han hentet ned fra Rago nasjonalpark av en Sea King fra 330-skvadronen.

77 timer

Da hadde det gått over 77 timer fra han ba om hjelp til han ble hentet.

- De landet på Bodø lufthavn. Nå er han fraktet til Nordlandssykehuset, sier redningsleder Tor Eirik Torkildsen ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge (HRS).

Ifølge HRS var det sterke fallvinder i områder som umuliggjorde redning med helikopter før torsdag. På de 77 timene hadde de gjort flere forsøk på å lande i området.

- 330-skvadronen klarte da å sette en Sea King ned et stykke fra hytta hvor han oppholdt seg. Kameraten hans var igjen på hytta, sier redningslederen.

Mannen har enten fått en kraftig forstuing eller et brudd.

15-16 kilometer

De to kameratene hadde tilhold i reindriftsnæringens hytte ved grensen til Rago nasjonalpark i Sørfold. Hytta ligger 15-16 kilometer fra nærmeste vei.

- Å sende inn personell til fots tar for lang tid. det er ulendt terreng og det blir fort mørkt, sa operasjonsleder Geir Håland i Salten politidistrikt til an.no mandag.

Fordi mannen ikke hadde akutt medisinsk behov ble det derfor vurdert å avvente med helikopter til vinden løyet. Det tok altså over 77 timer.

- De skulle på en lengre tur i fjellet og hadde mat for tre uker, sier Torkildsen.

Artikkeltags