Sindre reddet 122 fra døden

Artikkelen er over 15 år gammel

Sindre Solberg (22) fra Leknes avverget det som kunne blitt lynsjing av 122 kosovo-serbere i Pristina. Mandag mottar han Forsvarets medalje for edel dåd.

DEL

Heltedåden i Kosovo 17. og 18. mars i fjor har nådd Forsvarssjef Sigurd Frisvold. Nå er det bestemt at den unge lofotværingen skal få landets høyest rangerte medalje i fredstid. Solberg tjenestegjorde i Kosovo under NATO og hadde oppgaver som tolk og etterretningsoffiser i det tidligere Jugoslavia.

Han skal være den yngste som noen gang har mottar denne utmerkelsen.

I sikkerhet.

Mandag møter 22-åringen opp på Gardermoen sammen med familien. Her venter forsvarssjef Sigurd Frisvold med medaljen som er blitt tildelt 109 nordmenn siden "Edel dåd" ble etablert som utmerkelse i 1982.

– Dette er en ære, sier 22-åringen som helst ikke vil ha noe oppstuss om saken. Men han innrømmer at hans eget liv var i fare da Kosovo-serberne ble reddet i sikkerhet fra albansk mobb i et boligkompleks i den krigsherjete byen Pristina.

– Jeg har ingen erfaring som elitesoldat, men da oppdraget ble iverksatt hadde jeg ingen betenkeligheter, sier Solberg.

Det var en svensk offiser og seks irer, deriblant en ansvarshavende, og Solberg som slo til natt til 17. mars i 2004.

Eget initiativ.

– Vi ante at noe var i ferd med å skje. Vi gikk inn i boligkomplekset og fikk brakt 122 kosovo-serbere i sikkerhet. Bygningen var praktisk talt beleiret av bevæpnete albanere, forteller Sindre Solberg.

Den da 21 år unge fenriken fra Lofoten var eneste nordmann under oppdraget.

– Det var ingen som ba oss om å gjøre dette. Det var ingen ordre, men et initiativ fra en gruppe som skjønte at noe fryktelig galt var i ferd med å skje.

– Fryktet du for ditt eget liv under operasjonen?

– Vi gjorde dette med en betydelig trussel for eget liv, ja.

– Ble det løsnet skudd under aksjonen?

– Det vil jeg ikke kommentere. Flere detaljer vil kanskje kunne slippes etter overrekkelsen mandag.

Vil studere.

Sindre Solberg dimitterte noen måneder etter oppdraget i Kosovo. Nå er han på tryggere grunn i broren Remi Solbergs turistfirma på Leknes der han for tiden planlegger årets cruiseanløp i Lofoten.

– Jeg har ikke planlagt noen karriere i Forsvaret, men det er en god arbeidsplass jeg kanskje kommer tilbake til. Men planene nå går ikke i den retning, sier 22-åringen som har planer om å starte på medisinstudiet i Tromsø til høsten.

Artikkeltags