Sigurd tjener penger på å være stifinner

Artikkelen er over 4 år gammel

Se video fra forsvarets kajakkruller.

DEL

«Kajakk-coachen» Sigurd Schultz har lagt sin erfaring som terapeut til sin lidenskap for kajakk og fått en vekstbedrift.

– Bedriftens navn har jo en dobbel betydning, innleder Rett Kjøl-gründer Sigurd Schultz mens han viser Hanne Olafsen teknikken for å komme seg ut av kajakken hvis den tipper.

– Det handler om å retten til og ansvar for å velge. Enten man sitter i en kajakk som akkurat har veltet eller møter utfordringer i livet for øvrig, fortsetter han og lar kursdeltakeren slippe seg sidelengs ned i vannet.

Det tar ikke mer enn tre sekunder før hun dukker opp igjen på siden av kajakken, strålende fornøyd med å ha overvunnet hinderet.

– Hjernen fungerer bedre når man er i aktivitet

Walk’n’talk. Schultz er utdannet familieterapeut, kajakkinstruktør og har 25 år i kriminalomsorgen i ryggsekken. I dag kaller seg selv «stifinner» og har latt hobby og kompetanse smelte sammen til ett levebrød.

– Det er gammelt nytt at hjernen fungerer bedre når man er i aktivitet. Jeg tror man har mye bedre forutsetninger for å hente fram klokskapen i seg selv under åpen himmel, sier han og introduserer begrepet «walk’n’talk».

I fjæra i Kvalvika ligger ansatte i Forsvarets operative hovedkvarter og dupper i hver sin kajakk.

– Å holde bedriftskurs i padling er både innbringende og motiverende for meg, sier han, men innrømmer at det er coaching til både bedrifter og enkeltpersoner som ligger hans hjerte nærmest.

Brøt med fengselet

– I kriminalomsorgen jobbet vi mye med mestring og etter mottoet «å hjelpe folk til å få til mer i dag enn de gjorde i går». Jeg stortrivdes i jobben, men følte at det ble mer og mer byråkrati og mindre og mindre fag, forteller han.

Til slutt fikk han nok:

– Da soningsproduksjon opplevdes viktigere enn soningskvalitet, var både samfunnet og jeg tjent med en endring.

Hobby og levebrød. Etter tre år som guide og padleinstruktør i Lofoten, bestemte han seg for å starte for seg selv. Kombinere formell og uformell kompetanse, den gamle sokratiske metode med nye lærdom og stifte

– Jeg hadde en idé om å bruke havet som arena og kajakk som verktøy for å hjelpe mennesker tilbake på – ja – rett kjøl.

I mai i år endret han organisasjonsform fra enkeltpersonforetak til AS.

– Det har vokst seg såpass stort at alt blir ryddigere og enklere å organisere på denne måten, forklarer han.

–Det blir ikke mye ferie

I styret har han tatt med seg sin yngste sønn, Arnulf Bendixen og samboeren Inger Marie Storvik .

– Det er godt å få trukket inn personer med kompetanse på forretningsdrift, prosjektlogistikk og økonomi.

Sommersesongen står for dør; den aller travleste for Schultz og co.

–Det blir ikke mye ferie, nei, innrømmer han, men hevder likevel at han aldri har angret et sekund:

– Jeg tjener mindre enn før og jobber mer enn før, men arbeidet har mer verdi, beskriver han og avslutter med å sitere et av sine favorittordtak:

–The more I want it done, the less I call it work.

Artikkeltags