Gå til sidens hovedinnhold

Saltens akvarister

Artikkelen er over 15 år gammel

Siamesiske algeetere, rosentetra og corridoras er gjerne samtaleemne når akvaristene har medlemsmøte. Men også bittesmå fiskebabyer.

For de kaller seg nemlig for akvarister, medlemmene i Bodø Akvarieklubb. På siste medlemsmøte møtte medlemmer både fra Glomfjord, Bodø, Fauske, Valnesfjord og Rognan. De var samlet hos Vigdis Karolin på Tverlandet. Mon tro hun ikke turte dra fra sine små på kjøkkenbenken. I alle fall er hun kjempestolt av dem.

Skalare. – Kom hit skal du få se. Kanskje du også blir med i akvarieklubben når du ser disse, sier damen og strener inn på kjøkkenet. I en beholder med litt grumsete vann, beveger de små seg. De kan ikke være stort mer enn en centimeter lange, men er ifølge matmor "store".

– Er de ikke skjønne? Akkurat nå har de litt grumsete vann, men det er fordi jeg holder på å venne dem til litt bakterier.

Vigdis synes det er kjempespennende med oppdrett og det var også et av temaene på møtet. Det finnes til og med premieringer for slikt. Skalareynglene hennes kan hun oppnå sølv for.

– Helledussan. Snart kommer flere for å se på babyene. Ingen tvil om at her har man med entusiaster å gjøre. Men noen er helt ferske i denne hobbyen.

Samboerparet Finn Ove Johansen og Lisbeth Jakobsen fra Valnesfjord har bare hatt fisk siden mars, men har allerede seks-sju akvarier.

– Vi venter ett nytt i morgen, smiler Finn Ove. Og Lisbeth kan fortelle at hele familien er hekta.

– Det har tatt helt av og det er kjempeartig. Jeg har hatt akvarium tidligere, men nå har også samboeren samme interesse. Foreløpig handler det om å få planter og fisk til å trives. Etter hvert håper vi å starte oppdrett.

Ung klubb. Mona Karolin er leder i Bodø Akvarieklubb som ble stiftet i februar i 2005. Klubben har 25-30 medlemmer fra hele Salten. Hun ønsker nye medlemmer hjertelig velkommen.

– På møtene deler vi erfaringer og gi gode råd til dem som ønsker det. Det er ingen krav om å ha så og så store akvarier eller de og de fiskene. Alle er velkomne.

– Hva er den vanligste feilen folk gjør når de kjøper akvarium og fisk?

– At de kjøper for lite kar og har for mye fisk. I alle fall bør man skifte ut lite vann av gangen, men gjør det ofte.