Saltenakevitten inneholder en spesiell ingrediens

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Du gjetter aldri hvilken.

DEL

Salten akevittlag har gjort stor suksess med sin egen akevitt.

Saltenakevitten er så populær at det må lages tusen nye flasker.

- Vi lanserte akevitten på Vinmonopolet 13. november. I første omgang fikk vi produsert tusen flasker. Men vi ser at salget er såpass godt at vi allerede har bestilt ny ladning, sier Torgeir Kvarsnes.

Han er sammen med Mona Halsbakk og Reidar Evensen medlemmer av Salten akevittlag. Et lag med 300 medlemmer, og dermed et av de største lagene i Norge. '

Og selvsagt tilknyttet paraplyorganisasjonen Norske akevitters venner.

Gammel urt

Ideen om egen akevitt tok for alvor form i fjor høst. Det ble tatt kontakt med Agder Brenneri, og egen oppskrift ble laget, testet, endret, og testet på nytt.

Deretter ble akevitten satt i produksjon.

- Det er blitt en meget god akevitt. Og tilbakemeldingene har vært svært positive. Noen synes den er for skarp. Andre synes den er for mild. Men de fleste liker den. Det spesielle med vår akevitt er at den er tilsatt kvann. Det er en gammel urt som ble mye brukt i Nord-Norge i gamle dager. Den ble brukt som medisin. Alle som har drukket akevitt, og særlig i mengder, vet at de medisinske effektene ikke alltid er like gunstige.

Det vil ikke Reidar Evensen være med på.

- Blir du syk dagen derpå er det sannsynligvis fordi du har fått i deg annen sprit eller alkohol. Akevitt brennes til 90 prosent, før den «tas ned». Annen sprit brennes til 75 prosent. Da blir det fusel igjen i drikken. Det skaper fyllesyke.

Varig suksess

Salten akevittlag håper akevitten skal bli en suksess også på sikt.

- Det fantes en egen akevitt som het Kjerringøy. Den er borte nå. Vi håper Saltenakevitten skal bli en varig suksess. Den er laget for å nytes sammen med vilt og ost, sier Halsbakk.

Mange tror akevitt er en juledrikk. Det stemmer ikke.

Det finnes 140 ulike akevittyper på Vinmonopolet, og de kan drikkes til alt fra ost og pinnekjøtt, til lutefisk og rype.

- Vi drikker akevitt hele året. Og gjerne til dessert, eller som aperitif. Vi fikk testet ut akevitten på Bjørk, til pølser fra Lundal og ost fra Kjerringøy.

- Nå håper vi at Bjørk kan bli en autorisert akevittbar. Det forutsetter kunnskap om akevitt, samt god norsk mat, sier Evensen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken