Gå til sidens hovedinnhold

Salten-kommuner har høy andel psykisk syke

Artikkelen er over 7 år gammel

Professor i psykiatri: – Det viser at kommunene gjør en god jobb.

I kommunene Fauske, Saltdal, Røst, Værøy og Bodø er andelen psykisk syke høyere enn landsgjennomsnittet. Dette kommer fram i Folkehelseinstituttets nyeste folkehelseprofil for kommuner i Norge.

Ifølge professor i psykiatri Terje Øiesvold er ikke dette negativt.

– Selv om Bodø og flere andre kommuner viser seg å ha flere registrerte diagnoser og brukere av medikamenter for psykiske lidelser enn resten av landet, trenger ikke det å være negativt, sier professor i psykiatri Terje Øiesvold.

Flinkere å diagnostisere

Ifølge ham er det godt dokumentert at primærleger underdiagnostiserer psykiske lidelser.

– Jeg mener at dette er den mest sannsynlige forklaringen på at de nevnte kommunene ligger over landsgjennomsnittet i antall psykisk syke, sier Øiesvold. Han mener at de kommunene som kommer såkalt dårlig ut i folkehelseprofilene heller har et apparat som er bedre på å fange opp psykiske lidelser.

– Jeg mener at det heller er en fordel å komme ut med høye tall i en slik undersøkelse. For det viser heller at kommunene gjør en god jobb, sier Øiesvold.

Økt antall diagnoser

Øiesvold jobber som privatpraktiserende psykiater og som avtalespesialist hos tre fastlegekontor i Bodø. Deriblant Sentrumslegene.

– Jeg har jobbet ved disse fastlegekontorene i fire år, og det er ikke tvil om at flere diagnoser er stilt etter at jeg kom inn i bildet, sier Øiesvold.

Disse fastlegekontorene har omkring 40 prosent av Bodøs befolkning på sine pasientlister.

– Og da er det naturlig å tro at dette kan slå ut på tallene i en slik undersøkelse som folkehelseinstituttet har gjort og publisert i disse folkehelseprofilene, sier psykiateren. Han er fast bestemt på at det heller er en fordel enn en ulempe å komme ut med høyere andel psykisk syke enn landsgjennomsnittet.

– Det betyr at folk får rett hjelp, og ikke at det er en høyere andel sykelighet i disse kommunene, sier han.

Kommentarer til denne saken