Gå til sidens hovedinnhold

Alf (96) måtte telle baklengs - mistet lappen

Artikkelen er over 5 år gammel

Få AN+ i åtte uker for bare 99 kroner!

Alf Ingvaldsen måtte ta lappen da han var 93 år. Årsaken var at han ikke klarte å telle baklengs fra 90, med sju talls intervall.

– Jeg vet ikke hva slik telling har med bilkjøring å gjøre? spør Ingvaldsen i sitt 97. år og tenker på legebesøket for noen år siden. Alle kan jo selv forsøke å telle ned fra 90, til 83 til 76, til 69 osv., i en jevn rytme. Og være litt nervøs i tillegg.

Dermed røk sertifikatet Alf Ingvaldsen i Vassbotn i Saltdal hadde hatt siden 1952. Han måtte derfor få time hos en kjøreskole, etter litt påtrykk fra barn og barnebarn.

– Sjåførlæreren sa at jeg kjørte mye bedre enn mange av de unge elevene han hadde, sier Ingvaldsen med et smil, mens han blir alvorlig – og er helt u-enig om hvorfor han strøk på første oppkjøring. Da hadde han hatt et par kjøretimer, mest for å bli kjent med bilen.

Alf og to til

– Det spiller nå liten rolle. Andre gang sto jeg med glans, uten noen kommentarer, sier mannen som har levd hele sitt lange liv i Vassbotn.

Oppkjøringen gjorde han unna på Fauske.

Det hører til sjeldenhetene at noen over 90 år kjører opp til sertifikat. For tre år siden var det kun Alf Ingvaldsen og to andre personer i hele kongeriket, mellom 90 og 94 år, som kjørte opp og tok sertifikat for bil.

I det daglige bruker oldefaren bilen for å kjøre til butikken på Røkland, eller til en kafé for å treffe kjente.

Hentet bil på Mo

– Jeg kjører enkelt til Fauske eller andre steder om jeg vil. Sertifikatet gjelder jo ikke kun for Saltdal, sier Alf Ingvaldsen med et smil.

– I fjor var jeg forresten på Mo i Rana og hentet meg en ny bil. Da kjørte jeg hjem, uten problemer, sier den spreke Vassbotn-mannen, som styrer mot 100 i god stil.

Ingvaldsen synes det er helt greit at han må innom legen en gang i året, for å fornye sertifikatet. Siden oppkjøringen har det gått helt greit. Sertifikatet gir han rett til å kjøre personbil, traktor og snøscooter.

– Jeg kommer jo uansett ikke til å legge ut på lange turer. Sertifikatet har jeg for å komme meg litt rundt og treffe folk. Mest i Saltdal. Det er praktisk, sier Ingvaldsen, som ble enkemann for fire år siden.

Veldig få

Fram til i fjor var han innehaver av en Galant. Den viste rundt 250.000 på kilometertelleren. Nå står en Audi A4 i garasjen på låven.

Han er innforstått med at det ikke er normalt å måtte kjøre opp til sertifikat i en alder av nesten 94 år. I 2012 var det kun to personer som gjorde dette i Norge. Årets etter var det tre, mens det i 2014 altså var Alf og to andre.

Sjåfør på 103

Når det gjelder eldre bilførere i landet, viser tall som Vegdirektoratet har funnet fram for Avisa Nordland, at det per i dag finnes en 103 år gammel bilfører med gyldig førerkort.

Videre er det fem bilførere med gyldig førerkort som er 100 år og faktisk er det 150 personer med gyldig førerkort som er 99 år. Statistikken viser videre at det finnes hele 275 bilførere med gyldig førerkort som er 98 år.

Vegdirektoratet opplyser at disse tallene kan variere fra dag til dag.

Alf Ingvaldsen er uansett den eldste sjåføren i Saltdal.

Kommentarer til denne saken