Så mange millioner er sendt fra Norge til Romania

Det er blitt overført minst 43 millioner kroner i sommer fra Norge til Romania.

Det er blitt overført minst 43 millioner kroner i sommer fra Norge til Romania. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

I løpet av fire måneder har 43 millioner kroner blitt overført til rumenske bankkontoer fra Norge, ifølge tall fra Toll- og avgiftsdirektoratet.

Politiet antar en stor del tilfaller bakmenn.

Trolig organisert

– Vi antar at mye av tiggingen er organisert, uten at vi har noen håndfaste bevis, sier politistasjonssjef ved Bodø politikammer, Arne Hammer.

Politiet skal ha fått tips om noe som så ut som en pengeoverlevering mellom en romfolk-familie og en ukjent person dagen før familien reiste fra byen i sommer.

– Det er nærliggende å tro at mange må låne penger for å komme seg til Norge og at «bakmenn» krever lånet tilbakebetalt med høye renter, forklarer Hammer.

Registreringsplikt

Politistasjonssjefen orienterte formannskapet om hvilke erfaringer politiet har gjort seg gjennom dialogen med romfolket i Bodø. På bakgrunn av dette ble det vedtatt å innføre registreringsplikt for tilreisende tiggere, etter modell fra blant annet Trondheim og Bergen.

LES MER: Nå innføres meldeplikt for tiggere i Bodø.

Dette må føres inn i Politivedtektene før det iverksettes.

– Ansvarsfraskrivelse

I tiltakslisten signert Fremskrittspartiet, Høyre, Senterpartiet og Venstre, oppfordres det til privat initiativ for å hjelpe vanskeligstilte personer som oppholder seg i Bodø over kortere eller lengre tid. I tillegg blir rådmannens mandat til å bortvise alle som etablerer provisoriske leirplasser på kommunal grunn opprettholdt.

Opposisjonen kaller vedtaket et rungende nei til dialog:

– Med dette vedtaket skyver kommunen fra seg alt ansvar og dytter det over på politiet og private. De lukker døren for en dialog som kunne bidratt til å få fakta på bordet, slik at vi slapp å fatte avgjørelser basert på antakelser, poengterer Adelheid Kristiansen (Ap).

Artikkeltags