(ANB) I disse dager feirer 42.000 ungdommer at de snart er ferdige med 13 års skolegang. Samtidig fins det mange bekymrede foreldre som ikke helt vet hvordan de skal håndtere situasjonen.

– Mange foreldre er naturlig nok litt ekstra bekymret i denne perioden. Det er lett å føle seg maktesløs, men undersøkelser viser at foreldre faktisk er de som påvirker ungdommen mest når det kommer til alkohol. Selv russen er lydhøre, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL.

Hun oppfordrer foreldre til å være kjipe med russen sin.

– Det handler om å være kjip og kjærlig. Ved å sette grenser og være tydelig viser du at du bryr deg. Du er en forelder. Ikke en kompis, sier Eriksrud.

– Så lenge barna bor hjemme gjelder dine regler, så ikke gjør poden en bjørnetjeneste, fortsetter hun. Hagen Eriksrud mener at foreldre må sette klare grenser, også i russetiden.

– Ikke kjøp alkohol til russen. La gaven til avgangseleven være noe annet enn alkospons, oppfordrer hun.

Forskningen er helt entydig på dette – ungdom som får alkohol av sine foreldre drikker mer enn annen ungdom.

Slik er du en kjip russeforelder:

  • Snakk om det: Russetiden er fuktig for mange. Som forelder kan det være nyttig å ta en prat med tenåringen om alkohol og russetid. Det er viktig å være åpen, ærlig og lyttende i møte med ungdommen. Vær til stede og nysgjerrig, og still åpne spørsmål. Ved å snakke åpent om temaet og reflektere rundt tenåringens egne observasjoner og erfaringer kan du bety mye. Og husk at det skal være en samtale mellom dere – ikke en formaning fra deg til russen.
     
  • Pust med magen: Ikke glem at russetiden er en tid fylt med forelskelse, musikk, gode opplevelser og minner for livet for de aller fleste. Din jobb er å sette grenser, snakke om alkohol og stille opp dersom det skulle bli for mye alkohol en kveld. Som forelder har du en unik mulighet til å gjøre en stor forskjell i tenåringens liv. Det gjør du best ved å være både kjærlig og kjip. (ANB)