– Nå er vi i gang med den siste innspurten i forberedelsene til jordomseilingene, etter å ha planlagt turen i neste fire år. I august kaster vi loss, og setter kursen rett vestover fra Røst, forteller Rune Ellingsen med stor optimisme.

De to røstværingene som snart gir seg i kast med sitt livs eventyr innrømmer gladelig at seilerfaringen er minimal. Likevel gikk de i august i fjor til innkjøp av en 34 fot lang seilbåt - den gangen under navnet " Splitter pine".

Guttedrøm. – Vi har endret navnet til "Underveis" , for det er nettopp det vi kommer til å være de neste tre årene. Og selv om vi ikke akkurat kan skryte på oss særlig mange timer under seil så er vi begge svært sjøvante. I tillegg er Finn Olav i innspurten med sitt kystskippersertifikat. Så vi er ikke akkurat førstereisgutter, understreker Ellingsen.

Det er guttedrømmen som skal oppfylles for de to etter hvert godt voksne karene fra Røst. De har hengt sammen siden guttedagene. I mange år har de drømt om å gjøre en skikkelig lang reise sammen.

– Dette blir den ultimate utfordringen for oss. Vi legger opp til en rute som i løpet av de neste tre årene skal vare vil ta oss litt utenfor allfarvei. Både Grønland og Antarktis står på seilingsplanen, sammen med Sør-Amerika, Stillehavet og Australia. På noen steder kommer vi til å bli noen uker eller måneder. På andre steder blir det kortere opphold. Hele turen skal dokumenteres gjennom reisebrev og egen nettside. Slik kan venner og bekjente følge turen kontinuerlig etter hvert som vi beveger oss jorda rundt, forteller Ellingsen entusiastisk.

Første fra Røst. Han innrømmer at det kan virke lenge til august, men poengterer at en tre år lang tur også krever lang planlegging.

– Det er enormt mye planlegging og organisering som skal til for en sånn tur. Vi har alt holdt på i over fem år. Nå er vi i sluttfasen på et prosjekt som vi lenge har jobbet med. Snart er vi i gjennomføringsfasen, sier Ellingsen. Han trekker også fram det faktum at få nordlendinger har gjort samme turen tidligere.

– Tror faktisk at det bare er en jordomseiling som har startet lenger nord før oss. Det var båten "Ægir" fra Tromsø, som dro i 2002. Så vidt vi vet er det ikke noen som har startet fra Bodø eller Svolvær, for eksempel. Vi er dermed nesten sikre på at vi er de første som starter fra Nordland, Lofoten og Røst noen gang. Vi er sannsynligvis også den nest nordligste jordomseilingen som starter noen gang, uansett land, sier en stolt, og snart reiseklar Rune Ellingsen.