Helse- og miljøtilsyn Salten inspiserte tirsdag teltleiren på Gråholten uten å finne noe å utsette.

Men Bodø kommune ønsker ikke å ha dem boende der.

- Vi vil be dem forlate på onsdag, sier varaordfører Tom Cato Karlsen.

Han viser til flere lovverk og politivedtekter.

- Vi har en jurist som går gjennom lovverket akkurat nå for å dobbeltsjekke, men det er ikke mer lov for romfolket å campe i parkene våre enn det er for andre, sier Karlsen.

Har informert

Hvor de nå skal gjøre av seg er ikke kommunens problem mener han.

- Kanskje biskopen har et husvære til dem. Han har gått høyt ut i media og sagt hva vi burde gjøre. Blant annet sa han til NRK i går at vi burde prioritere å informere dem. Vel, det har vi gjort hele veien, opplyser varaordføreren.

I tilsynsrapporten er det ikke funnet noe kritikkverdig. Det er funnet avføring ca. 10 meter unna teltleiren, men det er usikkert om det er snakk om menneske- eller hundeavføring. Det holder ikke for Karlsen, som har hygienesituasjonen i Rensåsen friskt i minnet.

- Det er ganske gjengs uansett hvor du er i verden at du ikke driter i den parken du besøker, sier han.

At tiggerne nå har fått gravd et hull for å gjøre fra seg i gjør ikke saken bedre mener han.

- Ære være at de skiter på en plass, men det er like fullt ulovlig, påpeker han.

Romsterer i garasjer

Karlsen forteller også at han er blitt kontaktet av beboere i området som syns det er ubehagelig å ha teltleiren i nærheten. Noen har opplevd at tiggerne har romstert i garasjen deres, mens andre forteller at de kommer på verandaen og kobler seg til strøm for å lade telefoner.

Tilsynet tirsdag ble gjort på oppdrag fra Bodø kommune. Selv om det ikke ble funnet avvik som krever hastevedtak etter lov om folkehelsearbeid eller forskrift om miljørettet helsearbeid, anbefales det at området befares jevnlig for å vurdere de helsemessige forholdene fortløpende.

- Det blir ikke nødvendig, de vil bli bedt om å forlate i dag. Skal de være her må de innkvartere seg på samme måte som andre folk, avslutter Karlsen.