Kystopprøret annonserer mandagens oslomarkering slik folk neppe har sett Kjell Inge Røkke før: Med rødt hodebånd, grønt skjerf, våpen og en hodeskalle i handa, skriver Nordlys.

– Jeg syns Røkke ble veldig flott. Norges råeste kapitalist må tåle slikt, sier opprørsgeneral Olaussen.

Det er deltakere i kystopprøret som har skissert annonsen, før verket ble fullført av profesjonelle.

Symbolikken i annonsen går på det kystopprørene har uttrykt flere ganger før.

– Han har brutt samfunnskontrakten når han trekker seg ut og skal beholde fiskeressursene. Vi opplever det som et ran av kystbefolkningen, sier Olaussen.

Moderne aksjonering

Annonsen som likner en filmplakat har også Havfisk ASA, børsen og regjeringen i «rollene», for å pirke i omdømmet.

– Vi ønsket å ha en ny type aksjon enn det som er gjennomført tidligere. Vi kommer ikke til å lenke oss foran Stortinget eller å brenne bildekk, og fakkeltog er vi ferdige med. Så vi ønsket å modernisere oss ved å pirke bort i omdømmet til ulike aktører, og å ansvarliggjøre flere enn bare myndighetene, som aksjeeiere, sier opprørsgeneralen.

Slik blir protesten

Annonsen ender blant annet opp i Finnmarken, Finnmark Dagblad, Klassekampen, Dagbladet, Nordlys og Avisa Nordland før protestmarkingen foran Stortinget.

Hva angår kostnader bak annonseringen sier Olaussen at aksjonen blir sponset av flere aktører.

Han sier også at protestprogrammet nesten er helt spikret.

– Når vi kommer ned på lørdagen blir vi å treffe folk på Egertorget hvor vi deler ut løpesedler. Mandag har vi aksjon foran Stortinget hvor det blir variasjon mellom appeller og kulturelle innslag, sier Olaussen.

Det lyktes ikke Finnmark Dagblad og Finnmarken å få noen uttalelse fra Røkkes kontaktpersoner angående protesten og annonsen fredag.