Helikoptersøk i Tamokdalen ga flere treff

Den siste av de fire omkomne skiløperne i snøskredet i Tamokdalen i Troms ble ikke funnet mandag. Et helikopter fikk flere signaler i nesten hele skredområdet. Håpet er at en magnetsøker vil bidra til lokaliseringen torsdag.

Den siste av de fire omkomne skiløperne i snøskredet i Tamokdalen i Troms ble ikke funnet mandag. Et helikopter fikk flere signaler i nesten hele skredområdet. Håpet er at en magnetsøker vil bidra til lokaliseringen torsdag. Foto:

Av

Mandagens helikoptersøk etter den siste av de omkomne skikjørerne i Tamokdalen resulterte ikke i noen avgrensning av søkeområdet.

DEL

Helikopteret fra Harstad brukte såkalt Recco-søker for å fange opp signaler fra reccobrikker i klærne til den siste personen som er savnet i snømassene. Brikkene kalles gjerne skredreflekser, og de sys inn i klær slik at radiosignaler fra reccosøkeren blir reflektert.

– Vi håpet at siden vi nå har fått ut de tre andre omkomne, ville vi få mer tydelige signaler på den siste. Men vi fikk til sammen åtte treff, spredt utover store deler av skredet. Det betyr at minst sju av treffene er feil, og kan hende er alle åtte feil, sier lensmann Andreas Nilsen i Midt-Troms lensmannsdistrikt til NRK.

Letemannskapene har de siste dagene søkt gjennom området hvor man tror den omkomne kan ligge, uten resultat. Nilsen sier at letingen etter den siste omkomne blir litt som å lete etter nåla i høystakken.

– Men vi er ennå ikke der at vi gir opp å finne den siste omkomne. Torsdag håper vi å kunne ta i bruk en magnetsøker som vi har bestilt. Dette er utstyr vi aldri har brukt, men som andre har brukt med hell, sier Nilsen.

Tre finske og én svensk skiturist ble tatt av skredet ved Blåbærtinden 2. januar. Den første ble funnet og gravd ut onsdag, mens ytterligere to ble funnet torsdag. Den siste savnede er en av de tre finnene. Tirsdag skal de tre som er hentet ut av snømassene, identifiseres.

To av de omkomne hadde GPS-klokker, noe som har gitt politiet og letemannskapene en god formening av ruten de gikk. Posisjonen deres da skredet gikk, er fastslått, og så sant alle fulgte samme rute, vet politiet derfor hvor det er mest sannsynlig å finne den siste, ifølge Nilsen.

Søndag ble 22 personer fløyet inn i området, opplyser Røde Kors Hjelpekorps. Det var vanskelige leteforhold, og temperaturen var nede i minus 25 grader.

Artikkeltags