Roberts geniale fluestang skal ta verden med storm

Robert Selfors fra Fauske har utviklet fluefiskestanga ArcticSilver FreeFlex som nå lanseres på verdensmarkedet.

Robert Selfors fra Fauske har utviklet fluefiskestanga ArcticSilver FreeFlex som nå lanseres på verdensmarkedet. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Robert Selfors fra Fauske fikk kronisk senebetennelse i en arm, og kunne ikke lenger drive med fluefiske. Det ble starten på det som ser ut som en fluestang-suksess.

I desember 2012 skrev Avisa Nordland om at Selfors hadde som mål å skaffe seg 65.000 dollar gjennom såkalt crowdfunding.

Det betyr at folk allerede da kunne betale og bestille produktet, slik at Selfors kunne utvikle sin unike idé til en helt ny type fluestang. Det stoppet imidlertid ikke på 65.000 dollar, men 111.000!

Fiskestanga har fått navnet ArcticSilver FreeFlex.

Utenlands

Det spesielle med denne fiskestangen er håndtaket, som ifølge Selfors, gir en rekke nye egenskaper i form av unik følelse, presisjon og ikke minst økt kraftpotensial.

Robert Selfors har tatt internasjonal patent på nyvinningen.

– Vi hadde håpet å få til produksjon av fluefiskestanga i Beiarn. Det var mange runder med kommunen og andre, men til slutt gikk det bare ikke. I dag blir stengene satt sammen i Sør-Korea, forteller Robert Selfors som selv holder til på Nesodden:

– Men jeg har vært flere turer i Nordland og Troms og prøvd ut ArcticSilver-stengene. Går det som vi har planlagt, skal vi også ut til ulike deler av landet i løpet av sommeren/høsten. Da er Nordland på kjøreplanen, sier gründeren og styreformannen i ArcticSilver.

Han har ca. 50 prosent av aksjene i Arctic Silver.

500 stenger

For seks år siden ble den første prototypen av den spesielle fluestanga presentert. Nå lanseres den første eksklusive serien for verdensmarkeder. I første omgang vil salget foregå gjennom selskapets egen nettbutikk.

– Vi har nå lansert en «First Edition» med enhånds FreeFlex i fire klasser. Totalt består den første serien av 500 eksklusive og nummererte stenger. Prisene varierer fra 4.100 til 4.800 kroner (pluss moms), per stang. I tillegg lanserer vi inntil fem titaniumstenger i hver klasse. Disse vil være blant markedets desidert mest eksklusive fluestenger, forteller Robert Selfors.

Forut for lanseringen av den nye fluestanga, har ArcticSilver presenset flere demonstrasjons- og referansefilmer. Disse er allerede sett av over 100.000 personer, og ryktet om den nye stanga har spredd seg i fluefiskemiljøet verden over.

– Vi har hatt henvendelser fra flere hundre fluefiskere verden rundt. Av de 500 stengene som nå legges ut, er 70 reservert støttespillere og folk som har forhåndskjøpt, sier Selfors.

Testet

Foreløpig selges altså stengene bare fra deres egen nettbutikk, men målet er å få kontakt med større butikkjeder i inn- og utland.

Konseptet «FreeFlex» vant gründerkonkurransen Pangstart i 2008, og har også fått en million kroner i støtte fra Innovasjon Norge.

De siste fem årene har flere prototyper blitt forbedret og testet av et titalls norske og utenlandske fluefiskere i Norge, på Kolahalvøya, i Montana (USA) og i Canada.

– Tilbakemeldingene har vært entydig positive. Fiskerne en samstemt om at stengene våre gir en bedre brukeropplevelse og at de kan kaste lenger enn med tradisjonelle fluestenger, sier Fauskemannen Robert Selfors.

Han har også tro på designet, som han karakteriserer som ikonisk og attraktivt.

Så langt har Selfors ikke tatt ute en krone i lønn, men jobber likevel fulltid med fluestang-oppfinnelsen sin.

– I kjølvannet av crowdfundingen kontaktet vi 10 personer som også gikk inn med kapital i selskapet. Nå starter reisen mot et krevende, men kjøpesterkt marked, sier Robert Selfors.

Uendret i over 100 år

I over 100 år har fluestenger sett like ut.

– Da jeg ikke kunne fiske lenger på grunn av en senebetennelse, begynte jeg å se på hvordan en stang virker. Alle de tradisjonelle stengene har en kork i bunndelen, som er limt fast. Limet avstiver og hemmer kraften når man skal kaste, sier Robert Selfors.

– Ettersom kraftpotensialet ligger i bunndelen, måtte noe kunne gjøres annerledes. Min stang har derfor et innvendig åpent håndtak, uten liming. Det gjør at man kan kaste lenger med mindre kraft. Følelsen blir også bedre, reklamerer Selfors.

Målet er Nord-Amerika og Europa

Selskapet Arctic Silver ble etablert i 2009. Aksjekapitalen er 812.000 kr, mens gjelden er 64.000 kr (2012-tall). Selskapet har internasjonale patenter, varemerke- og designbeskyttelse. Målet er markedene i Europa og Nord-Amerika.

Artikkeltags