– Hele 16,0 kilo veide denne ruggen. Og med det er Tronde på topp på laksebørsen i år.

– Det er jo helt fantastisk. jeg har tidligere fått laks på 10,2 kilo, men har jo alltid drømt om å få fisk over 15 kilo.

Beiarelva

Han lever av å guide laksefiskere i Orkla om sommeren og i Argentina vinterhalvåret. Sammen med kameraten Jørgen Berggren fra Umeå tok de ivrige fiskeguidene fri noen dager for å prøve fisket i Beiarelva.

– Jeg har aldri vært her tidligere. Derfor var jeg rimelig nysgjerrig på elva her.

Flue

Etter noen kast med flua slo storlaksen til.

– Jeg kjente ikke med det samme at det var en stor laks. Men etter et par minutter skjønte jeg at dette var en skikkelig fisk. Jeg brukte rundt 20 minutter på å få den på land.

– Hvordan var pulsen da?

– Rimelig høy. Dette var en utrolig stor opplevelse.

28 laks

Det er fine forhold i Beiarelva. Storlaksen på 16 kilo ble tatt på?Strand.

– Den sto akkurat i kanten ned til bunnen. Jeg har fikset etter laks siden jeg var 18 år, men har aldri opplevd noe lignende. Dette er mitt første besøk i Beiarelva, men slettes ikke siste. Hit kommer vi tilbake.

På laksebørsen var det i går registrert 28 laks over 10 kilo.

Olav Evjen fra Saltstraumen hadde lenge rekorden på 14,7 kilo.

Men så dro Erland Berg på land en oppdrettslaks på 14,8 kilo på onsdag.

Også laksen på 16,0 kilo til Per Tronde var en oppdrettslaks, men like god rekord for det.

Stor snittvekt

Til i går var det tatt på land 268 villaks i Beiarelva med en gjennomsnittsvekt på 6,6 kilo. Det er tatt fire oppdrettslaks, der to altså var 14,8 og 16,0 kilo.

Til nå er det tatt tre sjøørret med en gjennomsnittsvekt på 1,8 kilo. Men fortsatt er det tidlig for sjøørretfiske.

Mange har tatt veien til Beiarn denne sesongen for å oppleve fisket i elva. Det merker både handels- og reiselivsnæringen.

De to aktive fiskerne fra Sverige har mange reisedøgn til gode lakseelver. Mens Per Tronde den siste tiden har oppholdt seg i Orkla, har Jørgen Berggren, som er kokk og restauranteier i Umeå, guidet fiskere på Kolahalvøya. Men fram fredag i neste uke skal de forsøke å få flere storlakser på land i Beiarn, der det siste uke er meldt om mange storfangster.